Mobilni telefon šteti vašoj koži na ovih 5 načina!

mobilni telefon i koža

Živimo u takvom vremenu da prosto ne možemo bez našeg malog digitalnog ljubimca – mobilnog telefona! Svakog časa proveravamo poruke i društvene mreže. Svaki put kada telefonirate ili kuckate na telefonu, izlažete kožu lica riziku! Zato pročitajte u nastavku kako vaša koža trpi od korišćenja mobilnog telefona i kako da sprečite njegovo negativno dejstvo!

U kulturi u kojoj je selfi dnevna pojava, neizbežno je da koristite mobilni telefon više puta na dan. Akne, bore, i prerano starenje su samo neki od štetnih efekata konstantne interakcije sa mobilnim telefonom. Ali ne brinite, ne morate se u potpunosti odreći telefona uz naše savete i rešenja za spas kože lica.

Mobilni telefon i koža lica – problemi

#1: Bore

Problem: Konstantno držanje glave u položaju na dole, dok se kuckate, šteti elastičnosti vaše kože više no što mislite. Gledanje u pravcu na dole, uzrokuje tzv. “techneck”: bore koje se stvaraju ispod brade i oko vrata. Naginjanje glave jeste neizbežno dok se dopisujete sa nekim, ali je na duge staze pogubno po elastičnost kože. Osim toga, čkiljenje dok čitate sitan tekst uzrokuje lepezaste borice oko očiju.
Rešenje: Vrat i dekolte su prvi “izdajnici” vaših godina. Sprečite “techneck” efekat tako što ćete spustiti vašu anti-age rutinu sa lica i na ovaj deo. Serumi i kreme sa kolagenom, elastinom i peptidima koje nanosite i na vrat, ublažiće efekat konstantog zurenja u mobilni telefon.

Mi vam predlažemo Skinology Kolagen elastin serum koji možete nanositi i na vrat.

mobilni telefon i koža

#2: Akne

Problem: Da li znate da mobilni telefon nosi više bakterija nego daska WC šolje? Samo zamislite svu šminku i znoj koji sa vašeg lica završi na ekranu mobilnog telefona posle dugog razgovora. Ili sve bakterije i prljavštinu koje prenesete sa ruku direktno na vaš telefon, pa posle na obraz dok telefonirate! Ove bakterije se akumuliraju i mogu izazvati upale i bubuljice na koži.
Rešenje: Postoji mnogo načina da očistite staklo vašeg pametnog ljubimca. Redovno čistite ekran apotekarskim alkoholom ili posebnim sprejem za monitore. Takođe, maksimalno koristite slušalice ili bluetooth slušalicu za duge razgovore telefonom.

Povezano: 8 znakova da morate kod dermatologa

#3: Tamni kolutovi oko očiju

Problem: LED svetlo koje emituje telefon može poremetiti način na koji spavate. Plavo svetlo koje emituju ekrani telefona, kompjutera i tableta može u potpunosti omesti unutrašnji ritam spavanja. To znači da će vam biti teže da zaspite i provešćete kraće vremena u REM fazi sna. A da ne spominjemo silne notifikacije sa društvenih mreža koje konstantno stižu i ometaju miran san.
Rešenje: Posle 20h uveče, prebacite telefon na “reading mode”, što znači toplije boje ekrana, koje su pogodne za noćni rad na telefonu. Osim toga, odložite telefon barem 2 sata pre odlaska na spavanje, kako biste se pripremili za kvalitetan san.

mobilni telefon i koža

#4: Alergije

Problem: Sledeći put kada vam izađe osip na obrazu, razmislite da li je možda telefon krivac. Nedavne studije su pokazale da nikl i hrom iz “oklopa” telefona mogu uzrokovati rekaciju na koži koja se zove alergijski kontaktni dermatitis.
Rešenje: Ne sadrže svi mobilni telefoni nikl, niti su svi osetljivi na ovaj mineral. Ako zaista imate osetljivu kožu, obložite telefon silikonskom maskom i nalepite na ekran zaštitno staklo koje će delovati kao barijera kako biste sprečitili iritaciju na licu ili prstima.

Povezano: Alergije na kozmetičke proizvode – sve što treba da znate!

#5: Tamne fleke na koži

Problem: Sećate se kada ste u tinejdžerskim danima razgovarali sa dečkom do kasnih noćnih sati, sve dok telefon nije praktično opekao vaše obraze? Ovo zagrevanje mobilnog telefona uzrokuje ozbiljne probleme na koži. Toplota koju generiše procesor telefona može da poremeti proizvodnju melanina, pigmenta kože, uzrokujući fleke na licu i diskoloracije.
Rešenje: Ne dozvolite da predugo držite telefon na licu. Ako ste sami, koristite spikerfon ili bluetooth slušalice za duge noćne razgovore. Protiv fleka koristite preventivno Vitamin C serum za lice.

Pročitate još i: Pažnja – selfi vam uništava kožu!

mobilni telefon i koža

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!