6 različitih tipova bubuljica i kako ih tretirati – mini vodič

bubuljice

Nije svaka bubuljica koja vam iskoči ista – svaka od njih se može smestiti u jednu od 6 velikih grupa bubuljica. Iako sve spadaju pod istu definiciju iritiranih i inficiranih pora, ključno je da razumete da se mitiseri različito tretiraju od, na primer, bolnih papula. Zato vam u nastavku donosimo mali vodič kroz 6 vrsta bubuljica, kako biste naučili da ih prepoznate, razlikujete i uspešno tretirate!

Vodič kroz vrste bubuljica

#1: Beli mitiseri

Po definiciji, beli mitiseri su zatvoreni komedoni i nastaju kao rezultat nakupljanja bakterija ili sebuma, kada se pora napuni. Ovaj tip bubuljice se smatra blagom formom i nastaje kao rezultat hormonskih fluktuacija, iritacija i zapušenih pora. U suštini, beli mitiser nastaje kada tanki sloj kože zatvori poru, koja je puna sebuma i nečistoća – otuda njihov karakterističan izgled.

Kako da prepoznate: tipično se javlja kao bubuljica sa belim ili žućkastim vrhom, mala, ali čvrsta, sa vidljivom kuglicom na koži.

Gde mogu nastati: beli mitiseri mogu nastati bilo gde na koži – najčešće na najmasnijem delu lica (nos, ćelo, brada). Mogu se razviti i na grudima, leđima, ramenima i po rukama.

Tretiranje: najefikasniji način je hemijska eksfolijacija kroz retinoide i BHA kiseline (salicilna kiselina), kao i redovan higijenski tretman lica.

#2: Crni mitiseri

Poznatiji i kao otvoreni komedoni, ove bezbolne bubuljice imaju crni vrh, zahvaljujući procesu koji se naziva oksidacija. Crni mitiseri nastaju kada se folikul dlake zapuši odumrlim ćelijama i sebumom. Za razliku od belih mitisera, koji su pokriveni tankim slojem kože, crni mitiseri su otvoreni, i stoga razvijaju tamnu boju usled izloženosti vazduhu.

Kako da prepoznate: male smeđe ili crne tačkice.

Gde mogu nastati: na nosu, bradi i stranama lica, kao i na rukama, grudima i leđima.

Tretman: crni mitiseri se najbolje čiste kod kozmetičara, a kod kuće ih možete tretirati salicilnom kiselinom, glikolnom kiselinom ili benzoil-peroksidom.

#3: Papule

Papula je ona klasična, relativno bezopasna bubuljica. Ipak, one se mogu razviti u bolne pustule ili nestati same od sebe. Obično na licu ostaju oko 5-10 dana, a nemaju sadržaj unutra koji se može iscediti. Nastaju kao rezultat inficirane pore.

Kako da prepoznate: uzdignuta, crvena, otekla bubuljica. Često izlaze u grupama.

Gde mogu nastati: lice, grudi, ramena, leđa i ruke

Tretman: Kako su papule rezultat infekcije pore, najbolji način da ih tretirate jeste umirivanje, pre nego isušivanje, koje može biti okidač za dalju upalu. Nanesite proizvode na bazi gline i zelenog čaja ili čajnog drveta na bubuljicu, kako biste je rešili bez ožiljka.

#4: Pustule

Pustula je upaljena, natekla i gnojna bubuljica. Nemojte je pomešati sa belim mitiserom, koji predstavlja zapušeni folikul pun sebuma i odumrlih ćelija kože. Pustula je velika, uzdignuta i sadrži gnojni sadržaj unutra.

Kako da prepoznate: crvena, otekla i upaljena pustila obično sadrži žućasti sadržaj unutar.

Gde mogu nastati: isto kao i papule

Tretman: iako je prva vaša reakcija da je iscedite, najbolje je da sačekate da sama prođe. Do tada, čistite kožu, hidrirajte je i pazite na bubuljicu. Ako je iscedite, rizikujete da se bakterijska infekcija proširi dalje što može dovesti do ožiljka. Držite toplu oblogu na bubuljici i nanosite isušujuće spot tretmane sa antibakterijskim sastojcima, kako bi brže prošla.

Povezano: Hormonske akne – zašto vam iskaču bubuljice pred ciklus i kako da ih sanirate?

#5: Ciste

Cistične bubuljice su obično izazvana hormonima, i kategorišu se kao ozbiljnija forma akni. Ciste su pune gnoja i dubuko ukorenjene unutar tkiva kože (zato često nemaju vh). Ciste će se same resorbovati, ali bolna kuglica može ostati nedeljama na koži.

Kako da prepoznate: veliki, otekli čvorovi, ispod kože

Gde mogu nastati: Obično na bradi i liniji vilice

Tretman: Kao i za sve ostale bubuljice, probajte da odolite porivu da ih iscedite. Iako su upaljene, one ne mogu izaći na površinu, i stoga rizikujete formiranje ožiljka. Umesto toga, stavljajte led na bubuljicu, i umirujući serum, kako biste smanjile otok. Ako imate uporne ciste, koje traju nedeljama, posetite dermatologa.

#6: Nodule

Nodularne bubuljice su teške poput cisti, što se tiče veličine i bola, a za razliku od cisti, ne sadrže gnoj unutar sebe. To su duboke, tvrde čvornovate bubuljice, koje nastaja kada se zapušena, otekla pora, još više iritira i postane veća.

Kako da ih prepoznate: veliki tvrdi čvorovi, često beznbojni.

Gde mogu nastati: obično na bradi i liniji vilice.

Tretman: nodularne bubuljice često traju nedlejama na koži i zahtevaju oralne medikamante, jer se nalaze preduboko ispod kože, kako bi bilo koji topikalni tretman delovao. Drugim rečima, zahtevaju lečenje dermatologa.

Za tretiranje kože sklone aknama, predlažemo Skinology SKIN RESCUE liniju, namenjenu problematičnoj i aknoznoj koži.

bubuljice

Pročitajte još i: 10 grešaka kada su bubuljice u pitanju

error: Content is protected !!