Kako da izbegnete najčešće letnje probleme sa stopalima?

By  |  1 Comment

Koliko god obožavali leto – priznajmo, ono može biti prilično teško vreme za naša stopala: kombinacija vrućine, sunčevog zračenja, plaže i otvorene obuće zaista može ostaviti traga. Iako redovno sređujete stopala, ona tokom leta mogu postati zahtevnija, jer se tada javljaju tipični problemi vezani za ovog godišnje doba. U nastavku pročitajte koji su to i kako da ih efikasno rešite!

9 saveta kako da izbegnete letnje probleme sa stopalima

#1: Izbegavajte da hodate bosi

Izlazak na plažu bez obuće može značajno povećati rizik od povrede kože stopala. Osim toga, nemojte zaboraviti da su javne plaže i bazeni rasadnici bakterija, virusa i gljivica koje lako možete pokupiti ako hodate bosi. Zato uvek hodajte obuveni po javnim površinama!

letnji problemi sa stopalima

#2: Nosite odgovarajuće čarape

Ako nosite patike tokom leta, neka to uvek budu ona od čistog pamuka. Čarape od sintetičkih materijala ne dozvoljavaju koži stopala da diše, ona se pojačano znoje, a dodatno zagrevaju stopalo. Nikada nemojte nositi patike na bosu nogu, jer rizikujete razvijanje gljivica u vlažnoj sredini.

#3: Sprečite žuljeve

Sandale mogu uzrokovati bolne žuljeve na stopalima, kada kaišići dodiruju kožu i uzrokuju preterano trenje. Ako osećate da će vam izaći žulj od novih sandala, na to mesto nanesite tanki providni flaster ili specijalan proizvod u stiku za smanjenje trenja.

Povezano: Sprečite i izlečite žuljeve na stopalima

#4: Pustite stopala da dišu

Ako je moguće, izbegavajte da nosite zatvorenu obuću tokom letnjih meseci. Radije odaberite sandale ili obuću sa otovrenim prstima. Takođe, preporučuje se da barem jedan deo dana skinete obuću (kada ste kod kuće), kako bi stopala ventilirala. Ovako će vcaša stopala biti suva i bez znoja.

letnji problemi sa stopalima

#5: Redovno hidrirajte stopala

Stopala imaju tendenciju da se tokom leta više isuše, zato što ne nosite čarape. Kako bi stopala bila mekana poput bebine kože, svako veče posle tuširanja ih temeljno namažite debljim slojem kreme za stopala kako biste zaključali vlagu unutar kože. Za još bolji efekat, posle debljeg sloja kreme navucite pamučne čarapice, i tako prespavajte.

Za hidrataciju i osveženje stopala vam preporučujemo NSP Osvežavajući balzam za stopala sa mirisom mente i limuna.

stopala

#6: Koristite silikonske jastučiće za stopala

Letnja obuća je često otvorena i klizava: tanki đonovi papuča i sandala sa malom potporom često su neudobni za dugotrajno nošenje. Zato nabavite silikonske jastučiće koji se lepe na uložak, kako biste stopalima pružili dodatnu potporu.

#7: Uradite kućni pedikir

Osnova lepih stopala tokom leta je da redovno radite kućni pedikir ili da se prepustite rukama profesionalaca. Najpre potopite stopala u kupku sa morskom soli i eteričnim uljima. Potom uradite piling stopala grubljim pilingom. Nakon pilinga, stopala isturpijajte i potisnite zanoktice.

Višak zadebljanja kože temeljno ostružite jačom turpijom. Potom pređite na nokte: ispolirajte nokatnu ploču i oblikujte ivice. Na kraju, odaberite omiljenu boju laka za nokte i nanesite ga nakon base coat-a. Završite slojem top coat-a i uljem za zanoktice!

Povezano: Letnji saveti za obuću – izbegnite žuljeve, klizanje, neprijatne mirise…

 

Kućni pedikir je nezamisliv bez kvalitetne dvostrane turpije, a mi vam predlažemo Titania turpiju za stopala.

turpija

#8: Periodično odmorite nokte od laka

Tokom leta najčešće ni ne skidamo lak za nokte: samo promenimo boju. Ipak, to nije dobro: poželjno je da barem jednom u desetak dana u potpunosti skinete lak na par dana, kako bi nokatni krevetac prodisao. Ako su vam nokti požuteli od stalnog nošenja laka, istrljajte ih starom četkicom za zube na koju ste naneli pastu za zube i malo sode bikarbone.

letnji problemi sa stopalima

#9: Pažljivo izvadite trn

Trn ili iver u stopalu je čest problem ako nosite japanke ili papuče. Ako ste na kraju dana završili sa trnom u palcu, morate ga uklonili na pravi način, kako biste sprečili infekciju. Ne pokušavajte da ga iscedite. Nežno operite mesto sapunom i vodom i dobro osušite. Ako pri ruci imate lupu, pogledajte na koji način je trn ušao u kožu.

Potom sterilište pincetu, iglu ili grickalicu za nokte uz malo alkohola, i izvucite trn u istom smeru u kojem je ušao unutra. Mesto potom očistite alkoholom ili hidrogenom i pokrijte ga flasterom dok ne zaceli.

Pročitajte još i: Foot SOS – Kako da sredite stopala pred letnju sezonu?

 

1 Comment

  1. Milena

    07.07.2019. at 15:43

    Oduvek pred spavanje stopala namažek kremom, apsolutno iako sam u godinama nemam problema sa suvim stopalima, mažem bukvalno bilo koju kremu za ruke ili telo, bitno je da se stopala samo lepo održavaju i hidriraju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!