Šta sve treba da sadrži vaša putna apoteka za letovanje?

putna apoteka

Jedna od najvažnijih stavki za pakovanje za svako porodično letovanje ili putovanje jeste kućna apoteka. Posebno ako putujete sa decom – velika je verovatnoća da će barem nekom članu porodice zatrebati lek protiv glavobolje, prehlade, mučnine, ili pribor za prvu pomoć. Kako vam zdravstvene tegobe ne bi pokvarile ili skratile odmor – donosimo listu lekova koje morate spakovati sa sobom!

Ove lekove morate poneti sa sobom na put!

1. Lekovi protiv mučnine

Leto je, temperature su iznimno visoke, tako da se može desiti da van tokom višečasovnog puta pripadne muka, čak i ako to ranije nije bio slučaj. U apoteci možete uzeti lek protiv mučnine u putu, koji je vrlo delotvoran, s tim ga ga morate popiti PRE puta, jer u suprotnom neće delovati.

2. Lekovi protiv alergije

Na letovanju je česta pojava alergije na insekte, sunce, određenu vrstu hrane, zato budite sigurni da ste pre puta spakovali kutiju antihistaminika. Oni će delovati i za ublažavanje tegoba posle ujeda komarca.

putna apoteka

3. Lekovi protiv povišene temperature

Najgori scenario na letovanju je da neko od vaših članova porodice dobije povišenu temperaturu: u tom slučaju, obavezno je da kod sebe imate delotvoran antipiretik. Ovi lekovi ujedno ublažavaju različite vrste bolova, zato je važno imati ih u zalihama kada putujete.

Povezano: Evo šta od kozmetike treba spakovati u torbu za letovanje

4. Probiotik

Problemi sa varenjem hrane i dijareja su česti problemi koji se mogu zadesiti na letovanju. Ne dozvolite da vam stomačni problemi upropaste letovanje – zato obavezno ponesite kutiju probiotika, koji sadrži “dobre” bakterije koje pomažu varenje i rešavaju vas ovih tegoba. Probiotik je posebno važan ako idete sa decom na put.

putna apoteka

5. Septolete za grlo

Kada ste na putu, u povećanomn ste riziku da se prehladite, jer se stepen izloženosti bakterijama povećava. Osim toga, ako putujete sa upaljenim klima-uređajem, može se dogoditi da se sutradan probudite bolnog otečenog grla. Zato se potrudite da ponesete septolete za grlo, koje će umanjiti bol.

6. Kapi za oči

Peskovita plaža je mesto gde najčešće možete završiti sa zapaljenjem vežnjače – konjuktivitisom, posebno ako trljate oči. Zato je važan deo putne apoteke i proizvod poput antibiotskih kapi za oči. One će vam pomoći i ako ronite zatvorenih očiju ili imate alergiju na sunce.

putna apoteka

7. Pribor za previjanje rana

Poderotine, posekotine, ranice i ostalo manje povrede su česta stvar na letovanju (posebno ako vodite decu). Ne dozvolite da vam ovakva blaža povreda upropasti putovanje: zato obavezno ponesite neki antiseptični rastvor (alkohol, 3% hidrogen, rastvor borne kiseline, rivanol), kao i sterilnu gazu i hanzaplast.

Pročitajte još i: Eterična ulja kao pomoć za najčešće letnje probleme

error: Content is protected !!