Ružina vodica: 5 dobrih razloga da je dodate u smuti ili napitak

ružina vodica

Svi smo čuli za benefite koje ružina vodica ima za zdravlje i izgled kože. Ali, da li ste znali da možete i piti ružinu vodicu? Naravno, samo 100% čista, organska ružina vodica (ili domaća) se može piti. Poznate ličnosti je odavno mešaju u smutije i napitke, kako bi je konzumirali. Ružina vodica je jedan od najstarijih beauty sastojaka, a nekada se i konzumirala. U nastavku saznaje sve o benefitima ružine vodice za organizam!

Zašto je ružina vodica tako dobra?

Nutritivno gledano, ružina vodica sadrži vitamine A, B, C i E, kao i flavonoide i druge antioksidante. Iako postoji nekoliko studija koje pokazuju definitivne dokaze o prednostima ružine vodice kao beauty napitka, ljudi su je tretirali primarno kao kozmetičkih sastojak.

ružina vodica

#1: Ružina vodica smanjuje akne, rozaceu i ekcem

Ako je upala kože vaš problem, ispijanje ružine vodice može pomoći. Ona je odličan protivupalni sastojak, što znači da je dobra za smanjivanje akni, rozacee, ekcema, dermatitisa, crvenila kože i psorijaze. Aktvni sastojak koji deluju protiv upala su terpenes i glikozidi. Ružina vodica još sadrži i geraniol i eugenol, koji poseduju antibakterijska svojstva.

#2: Koža će izgledati sjajno i hidrirano

Ako ništa drugo, ispijanje ružine vodice će pomoći hidrataciji vaše kože iznutra. Ružna vodica čini da vaša koža izgleda jedro, jer hidrira i vraća tečnost suvoj koži. Zato je dobro da 8 preporučenih čaša vode na dan pojačate sa ružinom vodicom.

Povezano: 5 načina da koristite ružinu vodicu za negu kože

#3: Može smanjiti vidljive pore i bore

Ružina vodica može smanjiti bore i fleke, zbog visokih nivoa antioksidanata, poput vitamina C, E i flavonoida. Osim što ćete ove efekte dobiti topikalnim nanošenjem, isto ćete iskusiti i ako budete pili ovu dragocenu tečnost.

ružina vodica

#4: Koristila se u bliskoistočnim kulturama vekovima kao napitak

Tradicija ispijanja i konzumacije ružine vodice seže hiljadama godina unazad, iako se to radilo primarno zbog lepog ukusa ove tečnosti. Ružina vodica je nastajala kao nusprodukt destilacije ružinog ulja, i prvobitno je ova praksa postala popularna u Persiji, potom Indiji i Evropi.

#5: Lako je možete napraviti same

Poskidajte sve latice sa sveže ruže. Operite latice tečnošću za pranje voća i povrća, kako biste uklonili pesticide i insekte. Ubacite nekoliko latica u teglu sa vodom i ostavite je na stoji 6 sati na suncu. Ovako ćete dobiti nežniju ružinu vodicu, koja je dobra za piće. Popijte dnevno jednu čašu ove tečnosti, za maksimalne benefite, koje možete videti već za nedelju dana.

ružina vodica

Pročitajte još i: Mirisne note ruže su popularnije nego ikad

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!