7 razloga zašto treba da spavate sa “sleep” maskom za oči

maska za oči

Sve smo se zapitale u nekom trenutku, kako se možemo bolje naspavati. Nema tačnog odgovara, jer svako ima svoj pristup. Neko voli rashlađenu spavaću sobu, neki se “kunu” u kvalitetnu posteljinu i ćebad, a neki od nas preferiraju klasik, poput maske za oči. Ova opcija deluje veoma chic, ali donosi i brojne prednosti, koje nadmašuju estetski momenat. Zato vam u nastavku donosimo 7 razloga zašto bi trebalo da nabavite “sleep” masku za oči.

Nisu sve maske za oči iste

Pre nego što krenemo sa benefitima, postoji par stvari koje morate znati – počev od materijala. Držite se prirodnih materijala, popout svile, koja je na mikroskopskom nivou nežnija i mekša prema koži. Izbegavajte sintetičke materijale, poput poliestera. Takođe, ne zaboravite da redovno perete masku koju stavljate na lice, jer dolazi u kontakt sa kožom.

maska za oči

Benefiti maske za spavanje

#1: Štiti vašu kožu dok spavate

Kada se okrećemo tokom noći, mi zapravo trljamo kožu o jastik, čaršav i ćebad. Nošenje maske na očima je zapravo zaštitni sloj, koji će sprečiti oštećenje kože od trenja. Ovo može dovesti do poremećene barijere kože i upale. Osim toga, “gužvanje” kože tokom noći može dovesti do bora. Setite se da je koža oko očiju veoma tanka, i zato bi trebalo da je pažljivo tretirate.

#2: Maske smanjuju anksioznost i napetost

Ako imate tendenciju da držite napetost u licu, ili ste skloni glavoboljama i migreni, određene maske za spavanje mogu umanjiti ove simptome. Punjene maske za oči obično sadrže mikroperlice koje nude kompresiju lica, koja prija ljudima dok se uspavljuju. Ove maske pružaju lagani pritisak na lice, što je odlično za otpuštanje tenzije i migrene.

Povezano: Verovale ili ne – kako spavanje utiče na pojavu bora

maska za oči

#3: Poboljšava vaš san dok ste na putu

Ako često putujete i kvalitetan san vam je važan, maske za spavanje mogu pružiti osećaj normale i zdravog sna u novom okruženju. Pošto se lako spakuju, možete ih koristiti u avionu, u hotelu, tokom putovanja vozom ili autom. Ovako ćete dobiti kvalitetniji san dok ste na putu.

#4: Smanjuju naduvenost lica

Najočitiji znak da ste probdeli noć jeste naduvano lice i tamni kolutovi oko očiju. Ali, maska za spavanje može i tu pomoći, posebno one koje su punjene perlicama. One će tako pritisnuti lice i ukloniti višak tečnosti, koja dovodi do naduvenosti. Rashlađujuće gel maske za oči takođe pomažu kod smanjivanja naduvenosti, tako što skupljaju krvne sudove.

#5: Mogu poboljšati REM fazu sna

Maske za oči pružaju potpunu tamu, koja poboljšava sveopšti kvalitet sna, pošto vas svetlo neće remetiti. Manje prekida u spavanju ujedno znači i više REM sna. Ovo je faza sna u kojoj sanjamo, koja čini oko 25% našeg sna.

maska za oči

#6: Pružaju potpuni mrak dok spavate

Nema ništa gore kada vas okruženje sprečava da zaspite. Ako ste osetljivi na okruženje, maske za oči mogu pružiti benefite. Prva stvar koju treba da potražite kod maske jeste potpuna pokrivenost od izvora svetla. Ovako ćete ukloniti sve distrakcije i imati kvalitetniji san.

#7: Pomažu da se lakše zaceli barijera kože

Tokom noći, naša koža koristi svaku priliku da zaceli oštećenja, koja je iskusila tokom dana. To znači da kvalitetan san pruža estetske benefite. Kada ne spavate, nivoi kortizola ostaju visoki, što može da smeta kod zaceljivanja rana, a ovo može dovesti i do pojave akni. U prevodu – sledi vam upala kože i prerano starenje. Zato je sleep maska idealno rešenje za beauty san.

Pročitajte još i: Šoljica za dobar san – 5 čajeva koji vas pripremaju za spavanje

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!