Šta je to potrebno za savršen manikir?

By  |  6 Comments

Negovane ruke i nokti odraz su vašeg zdravlja i lepote, oni su vaša vizit karta. Nemojte zaboraviti da vas svaka osoba sa kojom se u toku dana sretnete bar na kratko pogleda u šake.

Kada radite sa ljudima, a naročito kada puno radite rukama, tj.kada su one izložene pogledima, neophodno je da koža bude meka i hidrirana, a nokti uredni i sređeni. To ne znači da morate imati nokte od gela ili akrila. Ne znači ni da vaši nokti nužno moraju biti lakirani, ali svakako znači da moraju biti oblikovani i uredni. Poluskinut lak na noktima i suve i ispucale zanoktice ne dolaze u obzir.

Nešto možemo i same

Za osnovni manikir nije neophodan odlazak u salon. Kod kuće svakako možete dobiti jako zadovoljavajuć rezultat. Ipak, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari i nabaviti par proizvoda.

Prvo i najvažnije, obezbedite sebi dovoljno vremena za manikir. Ništa gore nego kada odvojite premalo vremena za sređivanje i onda žurite jer vas čekaju sledeće obaveze. Znači, opustite se, odvojite vreme za sebe i uživajte u ulepšavanju.

Potrebno vam je par stvarčica:

 • skidač laka,
 • turpija za nokte,
 • omekšivač zanoktica (alternativa je mlaka kupka),
 • drveni ili metalni potiskivač zanoktica,
 • ulje za zanoktice,
 • base coat, top coat i lak za nokte, ako lakirate nokte, i
 • ulje za zanoktice.

Najpre  uklonite lak sa noktiju, najbolje skidačem bez acetona. Nakon toga, oblikujte nokte turpijom. Nokti su turpijaju uvek u jednom pravcu. Ukoliko ih turpijate brzo i nekontrolisano, rizikujete da oštetite da nokatnu ploči i da vam se nokti zbog toga listaju i lome. Nakon oblikovanja nokte možete „izbaferovati“ i ispolirati blok turpijom, da se površina nokta uglača i izjednači, a ovo se naročito preporučuje ako često koristite crvene ili tamne lakove ili ne nanosite podlogu za lak.

Zatim, potopite nokte u mlaku vodu i tako ostavite 10-ak minuta. Na taj način zanoktice će omekšati lako ćete ih potisnuti uz pomoć štapića od natandžinog drveta ili metalnog potiskivača. Danas postoje omekšivači i odstranjivači zanoktica koji ubrzavaju proces omekšavanja zanoktica i predstavljaju zamenu za potapanje u vodu. Zanoktice ne secite, one su prirodna zaštita nokta od bakterija.

Podloga i završni sjaj su obavezni

Ukoliko se oslučite za lakiranje noktiju, obavezno nanesite base coat, tj. podlogu za lak. Nju birate prema tome kakvi su vaši nokti, da li su zdravi i čvrsti ili se lome i listaju, da li žute ili sporo rastu,… Lak se nanosi u dva sloja, ali je uvek dobro da nakon što nanesete prvi malo sačekate da se prosuši, pa nanesete drugi sloj. Uvek „zatvorite“ ivicu nokta lakom da bi vam duže trajao. Nakon laka, obavezno nanesite top coat, tj.završni sjaj, da fiksira lak i da mu sjaj. On produžava trajanje laka, a postoje i oni za brzo sušenja, kao i sa UV filterima koji sprečavaju da nokti požute.

Kada su nokti suvi, u regiju zanoktica nanesite i utvrljajte ulje za zanoktice, koje će ih hidrirati i sprečiti da ispucaju i  budu suve. Ovo ulje nanosite svakodnevno. Nakon ulja nanesite i losion ili kremu za ruke, koje hrane kožu kako bi ona bila meka i nežna. Jako je dobro da jednom nedeljno na ruke nanesete piling i masku, kako vam koža ruke ne bi bila suva i ispucala, što se posebno odnosi na zimski period godine. Parafin je, takođe, dobar izbor.

U svakom slučaju, negovane i lepe ruke svakoj ženi donose dodatno samopouzdanje i sigurnost. Bilo da se odlučite da manikir radite kod kuće ili u specijalizovanim salonima, bitno je da ga radite redovno i da ne dozvolite da vam nokti izgledaju neuredno, usled nagomilanih obaveza i nedostatka vremena. Realno, za to ne treba tako puno vremena, osnovno možete uraditi i za 10-ak minuta.

 

 

6 Comments

 1. Pingback: Kako se rešiti zanoktica? | Lepotica

 2. Pingback: Kako ojačati slabe i nokte koji se listaju? | Lepotica.rs

 3. Di

  20.09.2013. at 14:33

  TIp postova koje obožavam. Iako generalno ovome jako puno posvećujem pažnje i znam šta kojim redom radim već duži vremenski period, ovo je jako dobar vid uputstva za one koji nisu baš sigurni kako bi to, makar okvirno trebalo da izgleda.

 4. Pingback: Kosi french manikir sa šljokicama |Nokti | French manikir | Lepotica.rs

 5. Pingback: Osnovni manikir | Lepotica.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!