Mat, saten, dewy: Kako da odaberete idealan finiš tečnog pudera?

finiš tečnog pudera

Kupovina idealnog tečnog pudera može biti težak zadatak – sa toliko dostupnih opcija, teško je odabrati! Osim dobre nijanse i podtona, ono što moramo uzeti u obzir jeste finiš tečnog pudera – odnosno formulu koja prija našoj koži i osigurava najbolji rezultat koji želimo, bilo da je to tekstura ili pokrivna moć. Ali, koji sve finiši postoje, po čemu se razlikuju i kako da odabrete onaj za sebe – sve to otkrivamo u nastavku!

4 vrste finiša tečnog pudera

Sheer finiš (proziran finiš)

Sheer finiš tečnog pudera izgleda vrlo prirodno na koži i veoma je lagan, poput tonirane kreme. Kreiran je da izjednači manje nesavršenosti kože, a ujedno dozvoljava koži da sija ispod pudera. Ovaj tip tečnog pudera poboljšava prirodan izgled kože, a ne maskira je. Sheer tečni puderi su poput hidratantnih krema sa suptilnim pigmentom.

Kome će odgovarati: ovaj tip pudera mogu koristiti sve žene, međutim, najbolje će odgovarati osobama sa suvom i kombinovanom kožom, koje traže prirodan finiš i slabu pokrivnu moć. Zamislite ga kao “my skin but better”! Ako imate problematičnu kožu, a ne želite slojeve vidljivog pudera, onda je sheer puder odlična opcija (u kombinaciji sa matirajućim kamenim puderom).

Za koga nije: masnoj koži će ovaj tip pudera biti premasan. Pokrivna moć nije za osobe koje žele da prekriju flekice, bubuljice i ožiljke. Ako vam je pokrivna moć pudera važna, sheer finiš nije za vas.

Povezano: Kako se pravilno priprema lice za tečni puder?

bb krema

Dewy finiš (blistavi finiš)

Kada kažemo da je tečni puder dewy (čita se: “djui”), zamišljamo kožu koja blista i sija mladoliko i radijantno. Tečni puder sa dewy finišem, dozvoljava koži da sija, kao posle tretmana lica. Luminoznost i sjaj su dve najvažnije karakteristike ovih pudera.

Kome će odgovarati: Puderi sa dewy finišem su najbolji za osobe sa zrelom ili suvom kožom, jer reflektuju svetlost, koja vizuelno omekšava kožu i kreira mladoliki sjaj.

Za koga nije: Na nekima dewy puderi deluju previše mokro i vlažno, posebno ako im je koža masna. Dewy puderi naglašavaju prirodan sjaj kože, ali ujedno mogu privući pažnju na bubuljice ili flekice, kao i na bore. Zato nisu najbolji izbor za zrelu kožu sa borama niti za masnu sa bubuljicama.

Povezano: Kako da odaberete tečni puder prema tipu kože?

Mat finiš

Tečni puderi sa mat finišem ne pružaju nikakav sjaj koži, i suše se jako brzo, ostavljajući na koži matiran, flat efekat. Zbog toga su idealni za osobe sa masnom kožom, jer ujedno minimizuju izgled pora. Uz mat finiš, obično ide i jaka pokrivna moć, tako da je ovaj tip pudera odičan za sve žene koje žele da prekriju nesavršenosti.

Kome će odgovarati: Ovaj tip tečnog pudera je najbolji za osobe sa masnom i kombinovanom kožom, jer su dugotrajni na koži, dobro prekrivaju i minimizuju izgled pora i svih nesavršenosti na koži.

Za koga nije: suva i zrela koža bi trebalo da se kloni mat tečnih pudera, jer će ova formula da se “zakači” za sva suva mesta i bore na koži. Takođe, ako ne volite potpunu prekrivnu moć i “fasada” izgled, mat puderi nisu za vas.

tečni puder

Satin finiš (satenski finiš)

Tečni puderi sa satenskim finišem su nešto između dewy i mat efekta. Ovo je najčešći finiš tečnog pudera koji se može naći: nije toliko “flat” na licu kao mat, a nije ni toliko sjajan kao dewy puder. Sadrži savršen balans i najbolje iz oba sveta. Obično su dugotrajni, a kožu čine življom nego što je to reč sa mat puderima.

Kome će odgovarati: Puderi sa satenskim finišem će odgovarati svim tipovima kože, ali masna koža bi morala da ga upari sa matirajućim prah-puderom. Takođe, satenski finiš će najbolje pristajati zreloj koži, jer neće naglasiti fine linije i bore.

Za koga nije: Svako može nositi puder sa satenskim finišem, ali oni često imaju malo teži osećaj na koži, pa zato može odbiti neke korisnike.

Kako da odaberete finiš tečnog pudera za sebe?

  • Pokrivna moć – razmislite koliko vam je bitna pokrivna moć. Ako imate čistu kožu, možda vam neće biti potrebna full pokrivna moć, tako da su puderi sheer ili dewy finiša sasvim dovoljni. Ali, ako imate aknoznu kožu, možda će puderi visoke pokrivne moći dati sigurniji i komforniji osećaj.
  • Tekstura – razmislite o teksturi vaše kože. Ako niste fan sjajnog izgleda, onda sheer i dewy puderi nisu za vas. Ako ne volite da vam koža izgleda ravno, mat i beživotno, izbegavajte mat pudere.
  • Dugotrajnost – ovaj faktor bi isto trebalo da uzmete u obzir prilikom odabira finiša tečnog pudera. Mat puderi su obično mnogo dugotrajniji od onih sa sheer finišom, zato, ukoliko tražite puder koji traje ceo dan ili celu noć  – birajte saten ili mat tečne pudere!

Pročitajte još i: 7 grešaka prilikom nanošenja tečnog pudera

error: Content is protected !!