Magnetni ajlajner: Veoma je popularan, ali da li je bezbedan za oči?

magnetni ajlajner
Instagram/Printscreen

Onda kada obična maskara nije dovoljna, veštačke trepavice nude odličnu alternativu. Ukoliko ne volite da se petljate sa lepljenjem istih, onda ste sigurno upoznate sa magnetnim trepavicama, koje rade u tandemu sa – magnetnim ajlajnerom! Ovaj futuristički make-up proizvod je odlična alternativa lepku, s kojim ne ume baš svako da radi. Ipak, da li je ovaj trend magnetskog ajlajnera i trepavica bezbedan za oči? Otkrivamo u nastavku!

Šta je tačno magnetni ajlajner?

Kao i običan ajlajner, magnetski ajlajner daje pigment i definiciju gornjoj liniji trepavica. Razlika je u tome što magnetni ajlajner sadrži okside gvožđa, koji deluju kao magnetni sastojak, na koji se lepe magnetne veštačke trepavice! Ono što treba da znate da jeste da se magnetni ajlajner ne kupuje zasebno, niti je nešto što se koristi solo. Uvek se sparuje sa magnetnim veštačkim trepavicama.

View this post on Instagram

A post shared by Thamel lashes-eyeliner (@thamel.lashes)

Šta su magnetne trepavice?

Kao što smo detaljnije pisali OVDE, magnetne trepavice izgledaju kao i “obične” veštačke trepavice, sa ključnom razlikom koja se ogleda u tananim magnetićima koji se nalaze u bazi tračice. Magnetni gvožđe-oksid iz ajlajnera, i magnetići iz trake trepavica su suprotno namagnetnisani, pa se privlače i drže zajedno. Dakle, nanesite magnetni ajlajner i magnetne veštačke trepavice će se same zalepiti za njega, bez potrebe korišćenja lepka!

Povezano: Kako se pravilno čiste veštačke trepavice posle nošenja?

Da li su magnente trepavice i ajlajner bezbedni?

Teoretski – da, magnetni ajlajner i trepavice su bezbedni, uz par napomena. Kao što je pomenuto, ne koristi se lepak za trepavice, što je pozitivno u svakom smislu. Najveći broj lepkova za trepavice sadrži cijanoakrilate (donori formaldehida), koji mogu iritirati površinu oka i suzne žlezde. Plus, gvožđe-oksid koji se nalazi u ajlajneru je čest sastojak formula kozmetike i šminke, čak i SPF krema.

Ipak, magnetne trepavice i ajlajnere bi trebalo da nosite samo u posebnim prilikama, a nikako svaki dan, jer svaka vrsta veštačkih trepavica može biti pogodno tlo za razvoj bakterija i dovesti do upale oka. Naravno, pre korišćenja magnetnog ajlajnera, testirajte da li ste potencijlano alergični na njega.

Povezano: 4 tipa “winged” ajlajnera i kako da odaberete onaj za svoje oko?

Kako se nanose i uklanjaju magnetne trepavice i ajlajner?

Nanesite ajlajner samo na kožu gornje linije trepavica, nikada na waterline. Sačekajte 2-3 minuta da se formula osuši, ali zatvorenih očiju, kako biste sprečili prelikavanje na gornji kapak. Potom, nanesite magnetne veštačke trepavice.

Kada dođe vreme za njihovo uklanjanje, nežno i sporo povucite tračicu trepavica, koristeći aplikator za trepavice ili čiste prste. Počnite od spoljašnjeg ugla ka unutrašnjem. Previše sile može oštetiti trepavice, i rizikovati komadiće magneta u očima! Kako biste uklonili magnetni ajlajner, koristite uljani skidač šminke, koji će otopiti šminku i nahraniti suvu kožu. Umesto da trljate delikatnu kožu oko očiju, radije prislonite natopljeni tufer i držite ga par sekundi. Ostatke ajlajnera pokupite štapićem za uši koji ste natopili skidačem šminke!

Pročitajte još i: Beauty novitet – upoznajte magnetne veštačke trepavice!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!