Napravi sama – Rumenilo

Kozmetika i šminka su postale jako važne u svakodnevnom životu žena. Ipak, ne morate baš sve da kupite. Nešto možete da napravite same. Rumenilo, recimo.

Rumenilo koje možete da napravite kod kuće je potpuno prirodno i veoma lako se pravi. Evo kako da to uradite.

Prvi recept za domaće rumenilo

Za “home-made” rumenilo, potrebno vam je:

  • kukuruzni skrob
  • cvekla u prahu
  • posuda sa pokopcem.

Mešaju se u odnosu 1:2. Ako želite da vaše rumenilo bude tamnije, dodajte malo kakaa.

Način pravljenja rumenila

Jako je važno da se svi sastojci dobro sjedine, najbolje u blenderu. 1 kašiku kukuruznog skroba pomešajte sa 2 kašike cvekle u prahu. Sastojke dobro izmešajte da nema grudvica. Kada ste ih dobro sjedinili i dobili boju vašeg rumenila, odredite da li želite malo intenzivniju ili mirniju boju pa dodajte još skroba ili cvekle. Kada ste postigli željenu nijansu, dodajte 3-6 kapi eteričnog ulja (najbolje maslinovog ulja) da se vaše rumenilo sjedini.

Sada vam je samo ostalo da umočite svoju četkicu u vaše “home-made” rumenilo i da ga nanesete na obraze.

Drugi recept za “napravi sama” rumenilo

Sastojci potrebni za ovo rumenilo su:

  • kukuruzni skrob
  • hibiskus u prahu
  • cimet (nije obavezan sastojak ali daje lep sjaj)
  • posuda za rumenilo sa poklopcem.

U 1 kašiku kukurznog skroba dodajte 1 kašičicu hibiskusa u prahu i dobro promešajte. Pogledajte dobijenu nijansu i dodajte još malo nekog od navedenih sastojaka ako želite manje ili više intenzivnu nijansu. Kada dobijete željenu nijansu, možete dodati pola kašičice cimeta ako želite malo tamniju nijansu i dodatni sjaj.

Hibiskus daje rumenilu lepu rozikastu nijansu. Međutim, ako imate tamniju nijansu tena i potrebno vam je tamnije rumenilo, dublje boje, umesto hibiskusa možete dodati volovski jezik, u istoj količini. Ako vam je nijansa tamnija nego što želite, dodajte malo skroba da je posvetli.

Sastojke uvek dodajte u manjim količinama da biste lakše mogli da menjate nijansu rumenila. Kada dobijete nijansu koju želite i u ovu mešavinu možete dodati neko eterično ulje.

Rumenila napravljena kod kuće ne sadrže konzervanse i drugih štetnih sastojaka koje kozmetika sadrži, isplativa su i jeftinija od onih iz parfimerije i sa kože se uklanjaju umivanjem toplom vodom. Za sve dame koje imaju osetljivu kožu, domaće rumenilo je odličan izbor.

error: Content is protected !!