Pažnja! Opasnost vreba iz testera šminke!

testeri šminke

Ulaskom u parfimeriju ili drogeriju, žene se osećaju poput Alise u zemlji čuda. Šminka raznih brendova i nijansi samo čeka da bude isprobana i kupljena. Za to nam služe testeri, ali da li ste znale da su upravo testeri potencijalni rasadnici bakterija i virusa? Ako nastavite sa čitanjem, razmislićete sledeći put da li ćete tester karmina naneti na usne.

Testeri šminke i bezbednost

Razmišljajući o bezbednosti testera šminke se na neki način poništava njihova svrha. Jer ako je nešto namenjeno isprobavanju na koži, neophodno je da bude bezbedno. Tako se može pročitati u stranoj štampi da je jedna žena tužila veliki američki lanac drogerija jer je navodno dobila herpes od testera karmina.

Testeri šminke

Eksperti poput dermatologa i mikrobiologa neumorno upozoravaju o svim opasnostima koje vrebaju iz testera šminke: spore budji, bakterije i virusi svih onih koji su probali baš taj karmin ili senku pre vas. Zato vam donosimo osnovna sigurnosna pravila prilikom testiranja šminke u radnji.

1. Neka šminka je bezbednija za probanje od druge

Dermatolozi savetuju da se klonite nanošenja na lice svega što je kremasto: karmina, labela, kremastih stikova. Njihova tekstura je takva da je idealna za razvoj bakterija. Ako je neko isprobavao karmin na usnama, velika je šansa da je tester pokupio nekoliko bakterija koje će se sad razviti u koloniju.

Isprobavanje testera šminke

Najsigurniji su praškasti i kameni proizvodi – na njima je manja šansa da se bakterije održe. Tu spadaju kameni i prah puder, bronzeri, rumenila, hajlajteri. Jedino što možete da vam se desi od kontaminiranog testera kamenog proizvoda je bubuljica ili dve.

Takođe, bezbedni su tečni puderi koji dolaze u tubici ili pakovanju na pumpicu, jer se unutrašnjost proizvoda ne kontaminira.

Povezano: Koliki je ROK TRAJANJA svakog kozmetičkog proizvoda?

2. Najopasniji su karmini, sjajevi i maskare

Ono što nikad ne treba da probate je ona šminka koja se nanosi na usne ili oči, jer je zapravo bila probana na tudjim očima i usnama.  To su karmini, sjajevi, olovke, maskare.

Jednom kontaminirani, sasvim sigurno vam mogu preneti infekciju očiju ili usana. Samo zamislite da je taj karmin pre vas probala žena koja ima herpes na usnama i maskaru sa konjuktivitisom na očima. Karmine i sjajeve testirajte isključivo na koži ruke, nakon čega trag obrišite antibakterijskom vlažnom maramicom.

Maskaru ne probajte na očima!

3. Ne isprobavajte testere na licu!

Kako biste drastično smanjili rizik bilo kakve infekcije od testera – šminku probajte samo na nadlanici ili zglobu ruke. U profesionalnim prodavnicama šminke postoje štapići i četkice za jednokratnu upotrebu, koji se ne smeju dva puta umakati u proizvod.  Nakon probanja, swatch obrišite sa ruke vlažnim maramicama.

4. Ne dozvolite da vas šminkaju testerima

Često se u parfimerijama organizuje akcija besplatnog šminkanja i prezentacije šminke. Pre nego što sednete u stolicu i prepustite se besplatnom šminkanju – pogledajte četkice tog šminkera i slobodno ga pitajte da li je dezinfikovao šminku.

Šminka se lako dezinfikuje apotekarskim alkoholom u bočici sa raspršivačem. Šminker bi trebalo da poseduje svoju šminku kojom će raditi prezentaciju proizvoda na vama. Ako vadi tester karmina sa stalka i kreće ka vama – bežite odmah.

Promotivna šminkanja - nikako testerima!

5. Dezinfikujte testere sami

Ako ste veoma podložni infekcijama, a silno želite da probate taj tester skupog bronzera na licu, kod kuće prespite malo apotekarskog alkohola u putnu bočicu sa raspršivačem i slobodno poprskajte tester. Sačekajte malo, maramicom obrišite nakon toga gornji sloj, ponesite svoju četku od kuće i isprobajte bronzer na licu.

Povezano: Očistite pribor za šminkanje ili vas čeka ovo!

Bakterije na testerima – opasnost ili mit?

Ako mislite da je sve ovo preterivanje, evo vam sledeći podaci: tim dermatologa i mikrobiologa je obišao nekoliko popularnih parfimerija u Americi, i inkognito pokupio uzorke sterilnim štapićima. Uzorke su poslali u mikrobiološke laboratorije.

Rezultati su bili krajnje zaštrašujući: neki uzorci su sadržali opasne bakterije poput ešerihije koli, klebsijele i stafilokoka, kao i drugih bakterija koje se nalaze u našim crevima. Zato razmislite sledeći put u parfimeriji da li ćete probati karmin na usnama ili ipak na ruci!

Pročitajte još i: Kako UŠTEDETI na kupovini kozmetike u doba krize?

error: Content is protected !!