Puder u prahu vs. kameni: Koji je bolji za setovanje šminke?

puder u kamenu

Puder u kamenu i prahu su zaista nezamenljivi u svačijem neseseru, posebno tokom letnjih vrućina. Oni matiraju kožu, sprečavaju da ona sklizne, istopi se ili razmrlja, usled visoke temperature, znoja ili viška masnoće. Ako razmišljate u koji od ova dva tipa pudera vredi uložiti – kamen ili prah, i niste sigurni u čemu je razlika, nastavite da čitate!

Dilema: praškasti ili kameni puder?

Puder za setovanje je važan proizvod koji čini da vaša šminka traje čitavog dana. Ali, sa toliko različitih formula na tržištu, nekada je zaista teško odrediti koja vrsta pudera će najbolje “raditi” za vas. Pošto nijedan puder nije isti kao neki durgi, znajte da postoje neke ključne razlike između praškastog i kamenog. Poznavanje ovih razlika će vam olakšati odabir savršenog proizvoda za setovanje šminke.

Puder u prahu

Puderi u prahu su odlična opcija, ako želite luminozan i ujednačen finiš na koži. Njihova svilena tekstura znači da oni mnogo bolje rade kao puderi za setovanje. Najčešće se ne koriste samostalno, već se nanose nakon tečnog pudera, kako bi se fiksirala šminka. Transparentni puder u prahu se takođe koristi za “baking” i pruža fiksiranje šminke, ali bez pigmenta. Ovi fino mleveni puderi sadrže manje ulja i zato su odlična opcija za kombinovani i masni tip kože. Generalno su puderi u prahu bolja opcija ako ne želite više slojeva i težak osećaj šminke na koži.

puder u kamenu

Kako se koristi?

  • Protresite kutijicu kako biste sasuli prah na poklopac.
  • Uzmite što rastresitiju fluffy četku za lagano prekrivanje celog lica, odnosno pufnu za puder, ako želite jače prekrivanje i matiranje.
  • Generalno, puderi u prahu se moraju “poprašiti” po licu i skinuti višak, jer je mala količina više nego dovoljna.
  • Počnite sa nanošenjem pudera u prahu od sredine lica, i razvucite ga ka spolja.

Mane pudera u prahu

Jedna od glavnih mana pudera u prahu je njegova nepraktičnost za nošenje u tašni i popravke. Osim toga, praškaste formule se lako uvlače u fine linije i bore, a transparentni HD puderi u prahu često daju beli “flashback” na slikama. Jedna od mana je i mali izbor nijansi pudera u prahu kod većine brendova.

Povezano: 7 drugačijih upotreba pudera u prahu koje će vam biti korisne

Puder u kamenu

Puderi u kamenu su idealni za žene koje su u pokretu i odlični su za popravke šminke tokom dana. Njihova formula sadrži više pigmenta, stoga nude jaču pokrivnu moć i mogu se koristiti čak i za prekrivanje bubuljica i ujednačvanje tena. Puderi u kamenu su teži, sadrže više ullja, tako da mogu izgledati “cakey” na onima sa masnom kožom. Puder u kamenu može da setuje šminku, može se nositi samostalno, a može poslužiti i za obnavljanje šminke tokom dana. Za razliku od pudera u prahu, kameni puderi dolaze u mnogo više nijansi. Odlični su za zaglađivanje teksture kože i dodavanje lagane pokrivne moći.

puder u kamenu

Kako se koristi?

  • Uzmite rastresitu četki i umočite je u proizvod.
  • Tapnite četku pre nego što nanesete na lice.
  • Fokusirajte se na najmasnije delove lica pri nanošenju, kao što su nos i čelo.
  • Nežno ga razvucite preko celog lica za ujednačen finiš ili tapkajte četkom, kako ne biste razvukle puder.
  • Za jaču pokrivnu moć, koristite beauty blender ili sunđerčić.

Povezano: Najčešće greške sa korišćenja pudera u prahu zbog kojih vam ten izgleda “brašnjavo”

Mane pudera u kamenu

Ako preterate sa količinom pudera u kamenu, dobićete težak “zabetoniran ” izgled, zato koristite što je moguće manje količine kako biste sprečili vaše lica da izgleda “cakey”. Puder u kamenu sadrži više ulja i hidrirajućih supstanci što ga čini nepogodnim za osobe sa masnom kožom.

puder u kamenu

Konačna presuda

Da li je bolji puder u kamenu ili prahu? Sve zavisi od vaših preferencija, načina šminkanja i tipa kože. Ako imate masniju kožu, transparentni puderi u prahu su pogodniji, a za osobe sa suvom i normalnom kožom su bolji kameni puderi. Ako volite full-glam make-up, i provodite dosta vremena šminkajući se, puder u prahu je bolji izbor, a ako ste devojka u pokretu, koja preferira prirodni make-up, odaberite puder u kamenu.

Pročitajte još i: Upoznajte “powder foundation” – između tečnog i kamenog pudera

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!