Šta od šminke nikako NE smete da delite sa drugima?

deljenje šminke

Vrlo je primamljivo da “pozajmite” od drugarice njen prelepi nude ruž, jer ste se zaljubili kako njoj lepo stoji. Ali – ovo nikako ne bi trebalo da radite, osim ako nemate alkoholne dezinfekcione maramice pri ruci. Na taj način direktno prenosite bakterije i viruse (poput herpesa), kontaktnim putem. Zato je jako važno da ne pozajmljujete određene komade šminke, dok neke druge slobodno smete da delite! U nastavku vam otkrivamo šta od šminke smete, a šta ne smete da delite sa drugaricom, mamom ili sestrom!

Šta ne smete da delite sa drugima?

#1: Bilo koji proizvod u teglici

Ako umačete prste u kremasti puder, prajmer, balzam za usne, kremastu senku, kremu za lice ili druge beauty roizvode – najbolji je da pre toga dobro operete ruke i čuvate taj proizvod isključivo za LIČNU upotrebu. Ne želite da vašu omiljenu kremu pretvorite u Petrijevu posudicu u kojoj čuče bakterije, posebno kada znate da vaše telo upija oko 60% onoga što nanesete na kožu (a to uključuje i bakterije!).

#2: Maskara

Vaša omiljena maskara može da skladišti bakterije i viruse koji su lako prenosivi, poput onih koji izazivaju konjuktivitis. Pošto naše oči nemaju zaštitu koju ima koža, oko je mnogo izloženije infekcijama. Takođe – svaki put kada upumpavate četkicu, uguravate vazduh u bazu bočice, tako hraneći aerobne bakterije, koje preživljvaju samo uz kiseonik. Zato maskaru nikako nemojte deliti sa drugima.

maskara

#3: Presovana šminka u kamenu

Suvi prahovi ne zadržavaju bakterije toliko koliko to čine vlažne formule, ali to ne znači da se ne mogu preneti bakterije sa osobe na osoibu – posebno ako koristite isti sunđerčić za aplikaciju. Ako baš morate da se poslužite tudjim puderom ili bronzerom, jednostavno poprskajte alkoholom površinu pudera i nanesite ga čistom četkicom.

Povezano: Šminkeri savetuju – kako se pravilno čiste četkice za šminkanje?

#4: Šminka za usne

Ovo se odnosi na balzame za usne, karmine, sjajeve, tečne ruževe – svaki put kada nanesete sjaj na usne, uguravate nazad sve bakterije sa labijalne regije unutar vlažne, tamne i gumaste formule ruža za usne. Na ovaj način se može rašiti herpes ili prehlada, vrlo lako. Zato nikako ne delite šminku za usne sa drugaricom.

#5: Četkice za šminkanje

Akne su unutrašnje stanje kože, koje može biti pojačano, korišćenjem tudjih četkica i raznošenjem bakterija sa lica na lice. Jedini siguran metod za korišćenje četkica jeste da sveže operete ili poprskajte četkice rastvorom alkohola, kako biste poubijali bakterije.

četkice za šminkanje

#6: Kremaste senke

Lepljiva i kremasta tekstura ovog tipa proizoda može da “zarobi” i nastani bakterije, tako da je najbolje da nikako ne delite kremaste senke ili prajmer za oči u teglici, dok se spremate za izlazak sa drugaricom. Ovo je posebno važno ako koristite prste za nanošenje ovog tipa proizvoda, jer ga već kontaminirali vašim prstima.

Šta smete da delite od šminke:

#1: Bilo šta na pumpicu

Bez obzira da li je reč o tečnom puderu, iluminatoru, prajmeru, losionu – sve što dolazi u pakovanu na pumpicu, možete bezbedno koristiti, zato što je rizik za kontaminaciju nepostojeći, pošto nikada ne dolazite u kontakt sa proizvodom.

#2: Presovane senke za oči

U redu je da drugarici pozajmite paletu senki, sve dok ih prethodno poprskate alkoholom, kao i posle njene upotrebe. Ovo je vrlo važno da uradite, jer lako možete preneti čmičak ili konjuktivitis.

#3: Olovke za usne i oči

Sve što možete zaoštriti je sasvim u redu da podelite sa nekim, zato što oštrenje olovke skida sve moguće bakterije, sa korišćenog sloja. Takođe, dobro je da barem jednom nedeljno, umočite vrh olovke u alkohol, da biste je održali dezinfikovanom.

Povezano: Kako da dezinfikujete vašu šminku?

olovke za usne i oči

#4: Lak za nokte

Veoma mali broj bakterija može da opstane u formuli laka za nokte, zato je bezbedno deliti ga sa drugima. Jedini način da dobijete neku vrstu infekcije noktiju ili zanoktica jeste da delite alat za manikir, poput makazica, grickalica, turpija, cangli, koje nisu propisno sterilizovane.

Pročitajte još i: Kupovina “second-hand” šminke – kontroverzni trend iz Japana i kod nas

error: Content is protected !!