Tri najčešće greške u šminkanju

Žene, nažalost, često iz nedovoljnog poznavanja osnova make up-a čine greške kada se šminkaju. Pogledajte koju su 3 najčešće.

Da li pravite ove greške?

Prva i osnovna greška u svakodnevnom šminkanju je odabir boje tena, tj. odabir boje tečnog pudera. Svako od nas teži idealu lepote, a to je svakako tzv. porcelansko lice. Iz tog razloga, vrlo je bitno odabrati pravu nijansu tečnog pudera. Većina žena pravi grešku u odabiru boje tečnog pudera jer se boja kože razlikuje na određenim delovima tela. Pre svega, ten, tj. tečni puder koristimo kako bi prekrili neki nedostatak na našem licu, kao i da bi istakli neke delove lica ili da bi uskladili različite nijanse tena lica.

Žene, uglavnom, kada kupuju tečni puder, nijansu istog probaju na ruci, a to, svakako, nije dobro. Boju tena biramo na osnovu boje vrata i dekoltea jer su ti delovi tela najbliži licu, samim tim, boja lica treba da bude u toj nijansi. Zbog toga je suludo upoređivati nijansu tečnog pudera sa nijansom tena kože, npr.ruke, kao i samog lica. Iako je trend preplanulo lice, nikada ne birajte tamne pudere ako vam je koža vrata i dekoltea svetla jer ćete time dobiti efekat maske.

Druga najčešća greška koju žene prave u šminkanju je nanošenje bronzera. Bronzer koristimo za senčenje lica, tj.za delove lica koje želimo istaknuti ili sakriti. Osnovna greška je ta što mnoge žene ne znaju gde se, kako i čime nanosi bronzer kao i koje nijanse bronzera treba odabrati.

Pre svega, bronzer mora biti nekoliko nijansi tamniji od boje tena, i do 5-6 nijansi tamniji, nanosi se zakošenom četkicom, tako da veći zakošeni deo uvek stoji ka spoljnoj strani lica. Bronzer se nikako ne sme stavljati preko slepoočnica, jer je to, najčešće, najudubljeniji deo lica pa bismo stavljanjem bronzera na to mesto još više nagladiti to udubljenje. Zatim, nikako ne sme ići preko celog čela jer se time dobija samo zamrljanost i aljkavost, tzv.fleke po licu.

Najčešća greška je ta, što čak, 97% žena, bronzer nanosi od vrha uha ka krajevima usana. Time se ne postiže ništa sem toga da nam lice izgleda spušteno, tužno i bar 10 godina starije, a to, sigurno, nikome nije cilj. Naš cilj je sveže, mladoliko lice. To postižemo tako što dužinom celog kažiprsta napipamo jagodicu, zatim četkicom povlačimo bronzer od sredine uha, tik ispod jagodične kosti, ravnom linijom. Time naglašavamo jagodice, koje čine lice podignutim i svežim.

Treći glavni problem su obrve. Mnoge žene greše u tome što našminkaju celo lice, a obrve ostave onakve kakve jesu. To je velika greška, jer pre svega, šminka deluje nedovršeno. Obrve moraju biti naglašene, ali ne naglašene kako god, već se mora voditi računa o tome da obrva počinje paralelno sa početkom oka, najviši deo obrve treba biti na pola zenice oka, a završetak obrve ćete utvrditi ukoliko četkicu prislonite uz nos i uz kraj oka, tako će se dobiti dužina obrve.

Četkica koju koristimo za šminkanje obrva je zakošena i uska. Senke, olovke ili markeri za obrve treba da se slažu sa nijansom boje kose, mada je to individualno. Ne zaboravljajte da našminkate obrve jer su obrve okvir očiju, a oči su, svakako, ogledalo duše.

Autor teksta: Ivana Kovačević, profesorka na predmetu Tehnike šminkanja lica, Akademija za estetiku i kozmetologiju “Purity”

error: Content is protected !!