Šminka za mlađi izgled

By  |  8 Comments

Kao što postoji šminka zbog koje izgledamo starije, tako postoji i ona koja nas može “podmladiti”. Da biste postigli zdrav i jedar izgled kože, potrebno je da neku kozmetiku i šminku izbegavate i da pronađete odgovarajuće proizvode za sebe. U “skivanju” godina, manje je zaista više.

Šta od šminke treba izbegavati?

Da ne bismo izgledali stariji nego što jesmo, potrebno je da ne koristimo šminku koja ističe godine. To se prvenstveno odnosi na pudere i podloge, previše senke za oči i tanke obrve. Nijansa pudera treba da u potpunosti odgovara vašem tenu, jer svaki ton koji je tamniji dodaje godine. Takođe, jako je bitno da se tečni puder dobro fiksira puderom u prahu, da se posle nanošenja ne bi zadržavao u boricama oko očiju i usana i još više ih isticao.

Ako volite da koristite senke za oči i tokom dana i potrebna vam je šminka koja je postojana tokom celog dana,  jako je bitno da koristi bazu za senke za oči, posebno ako vam se kapci maste. To će pripremiti kožu za nanošenje senke i ona će dugo ostati ista, bez straha od sakupljanja u prevojima kapaka, što priznaćete ne izgleda lepo.

Koju šminku koristiti?

Što više godina imamo treba da se što više negujemo, koristimo kvalitetniju kozmetiku i da se što manje šminkamo. Tačnije, šminkaćemo se gotovo isto količinski, samo će to izgledati “nenašminkano“. Šminku koja je neizostavna u “podmlađivanju” šminkom čine:

  • Kvalitetna podloga/tečni puder u nijansi koja odgovara boji naše kože.  Ne tamnija, ne svetlija, nego odgovarajuća nijansa. Možda ćete morati da pomešate dva pudera da biste dobili vaš ton, ali kod tena kompromis ne postoji.
  • Kvalitetna maskara i uvijene trepavice. Kada su vam trepavice ravne, one izgledaju kraće nego što su to zapravi. Zato je potrebno da ih “prelomite” uvijačem ili minivalom trepavica. Maskara koju koristite treba da bude sveža i sa dobrim pigmentom. Ako je takva jedan do dva sloja su dovoljni. Ako imate osetljive oči, probajte bojenje trepavica pa vam maskara neće ni biti potrebna. Minival i bojenje trepavica su tretmani koji olakšavaju život.
  • Olovka ili senka za obrve. Ukoliko nemate prirodno lepo oblikovane obrve ili su previše svetle, koristite olovku ili senku da ih popunite ili potamnite. Ipak vodite računa da ne preterate u potamnjivanju. Kada birate nijansu olovne ili senke one treba da su 2 nijanse svetijeod prirodne boje vaših obrva. Tako će izgledati prirodno. Takođe, punije obrve čine da delujete mlađe. Trajnije rešenje za “pojačavanje” obrva je trajna šminka, o čemu smo ranije pisali.
  • Sjaj za usne. Umesto teških karmina, na usne nanesite lagani sjaj, bezbojan ili u boji. Tako ćete vizuelno povećati vaše usne. Ako koristite ruž za usne, da bi vaše usne izgledale punije nanesite sjaj samo na sredinu usana.
  • Olovka za oči ili ajlajner. Da bi oči izgledale krupnije eyeliner ili olovku nanesite duž ivice gornjeg kapka. Ako ih nanosite i na donji kapak, neka to ne bude do unutrašnje ivice oka, jer to će “smanjiti” oči.
  • Rumenilo. Kada se nasmejete, jagodice će se istaći i na to mesto nanesite rumenilo. Da biste izgledali sveže, izaberite rumenilo u boji kajsije ii roze boje, zavisno od tona vaše kože o čemu pročitajte više ovde.
  • Korektor. Jako važan. Nanosi se na podočnjake i nepravilnosti na koži. Ima ih u olovci, stiku, kremasti… Važno je da bude iste nijanse kao puder, jer njegova uloga je da prekrije sve “probleme” na licu i potpuno ujednači ten. Uvek je bolje staviti malo korektora, nego dodavati puder.

Sve gore pomenuto čini osnovu šminke za svaku ženu, a posebno ako ste prešle 30-u. Naravno da možete da koristite senke za oči i  ruževe za usne, samo vodite računa da dobro fiksirate šminku da ona ne bi isticala sitne borice i linije na vašem licu. Važno je i da znate da li ste topao, hladan ili neutralan ton kože, jer pogrešnim izborom šminke možete da izgledate starije i umornije. Pravilan izbor uvek će vam omogućiti da izgledate odmornije i da vam lice “zasija i istaći će prirodnu lepotu lica.

 

error: Content is protected !!