Vodič: Tipovi korektora i kako da odaberete onaj pravi

korektor

Korektor je must-have tip proizvoda, čak i ako se ne šminkate često. Korektor prekriva diskoloracije kože, akne, flekice, modrice, i sakriva činjenicu da niste spavale osam sati. On ima sposobnost da posvetli tamne, osenčene regije kože i kreira ujednačen ten, kada se kombinuje sa tečnim puderom. Ipak, u ponudi je pregršt tipova korektora: tečnih, kremastih, u stiku, balm korektora… Veoma je teško odabrati onaj pravi prema vašim potrebama. Kako više ne biste lutale, u nastavku vam donosimo mini vodič kroz vrste i tipove korektora!

Korektor vs. tečni puder

Iako i korektor i tečni puder prekrivaju nesavršenosti, ujednačavaju ten i posvetljuju kožu, osnovna razlika je što je korektor mnogo pigmentovaniji, i koriste se da prekrije manje regije i nesavršenosti na koži: tamne podočnjake, bubuljice, flekice. Tečni puder se, s druge strane, koristi na čitavom licu, kako bi ujednačio ten i kao takav predstavlja podlogu za šminku. Korektor ima gušću formulu, koja ciljano prekriva određene tačke na licu, a ne čitav ten. Zato korektor dolazi u mnogo manjem pakovanju nego tečni puder (5-10 ml u poređenju sa 30 ml).

Vrste korektora i za šta se koriste?

#1: Tečni korektor

Tečni korektori su dostupni u saten, blistavom ili mat finišu. Onaj mat finiša će mnogo duže trajati na koži nego korektor satenske završnice. Satenski korektor deluje mnogo prirodnije, posebno na suvljoj koži. Blistavi šimerasti finiš korektora je najbolji za regiju ispod očiju, jer uspešno posvetljuje ovaj deo i osvežava ga.

 • Namenjen je normalnoj, kombinovanoj, masnoj i osetljivoj koži, koja je sklona aknama
 • Višenamenski je, jer slojevima odlučujete koliko pokrivne moći želite. Uglavnom nemaju veoma jaku pokrivnu moć, izuzet mat verzija, koje su dosta pigmentovane i suve.
 • Odličan za prekrivanje bubuljica, jer se ne grudva i ne skuplja na koži. Za razliku od kremastih korektora, ne šteti aknama niti iritiranoj koži.
 • Odličan za regiju ispod očiju – jedini se i preporučuju za najdelikatniju kožu ispod oka.
korektor

#2: Korektor u stiku

Dostupan u mat i saten finišu – obe podvrste korektora u stiku imaju dugotrajnost i neće “popucati” na koži niti se razliti. Posle blendanja ovog tipa korektora u kožu, možete ga fiksirati sa tankim slojem pudera u prahu, kako biste produžile njegovu dugotrajnost.

 • Poseduje polučvrstu, kremastu teksturu, i sadrži visoku količinu pigmenta.
 • Odličan je za normalnu, suvu i osetljivu kožu.
 • Pokrivna moć mu je najčešće od srednje ka potpunoj.
 • Pažnja: ako ste skloni mašćenju kože, ili patite od akni, teški, voštani sastojci korektora u stiku mogu pogoršati stanje.

Povezano: Prekrijte podočnjake kao šminker – 5 modela četkica za korektor!

korektor

#3: Kremasti korektor

Kremasti korektori se nalaze u teglici ili paleti i odlikuje ih balzamasta tekstura, kremasta pod prstima. Pružaju srednju do potpunu pokrivnu moć, a mogu se naći u satenskom ili kremastom finišu. Ova tekstura nudi bolju pokrivnu moć od tečnih korektora, zbog gušće teksture i jačeg pigmenta.

 • Idealan za normalnu, suvu i osetljivu kožu
 • Možete birati jačinu pokrivne moći, od srednje ka potpunoj.
 • Odličan za upotrebu ispod očiju, jer nije suv.
 • Savršena opcija za prekrivanje diskoloracija, poput melazme ili fleka, tamnih podočnjaka
korektor

#4: Cream-to-powder korektor

Obično se prodaju kao kompaktni kremasti korektori, koje nanosite sunđerčićem, za puderasti, mat finiš.

 • Idealan za normalnu, pomalu suvu, kombinovanu ili osetljivu kožu.
 • Možete birati koliko pokrivne moći želite, od lagane, ka srednjoj.
 • Ugodan za korišćenje zbog svoje kremaste tekture, lako se nanosi.
korektor

#5: Kolor-korekting korektor

Nanesite ovaj korektor ispod tečnog pudera, kako biste neutralisali neželjene tonove na licu: žućkaste, ljubičate, crvene. Možete ga kombinovati i sa korektorom u boji kože sa istim finišem. Kada se se prekrije tečnim puderom, boja korektora se neće videti.

 • Najbolje će odgovarati problematičnoj koži, naujednačenog tena (žuti korektor prekriva ljubičaste kolutove ispod očiju i masnice, ljubičasti korektor prekriva žute modrice i fleke, zeleni prekriva crvenilo bubuljica, a onaj u boji lososa prekriva tamne podočnjake).
 • Najčešće su kremasti ili u stiku. Tečnije opcije kolor korektora su transparentnije, i nisu pogodne za prekrivanje nesavršenosti.
 • Obavezno preko nanosite korektor u boji kože ili tečni puder, samo pazite da ne preterate sa slojevitim nanošenjem.

Povezano: Sve o zelenom korektoru – kako se koristi i da li vam treba?

korektor

Pročitajte još i: Prekrijte svaki nedostatak – isprobajte “spackle” tehniku nanošenja korektora

error: Content is protected !!