2 recepta za zdrav i ukusan doručak u tortilji koji se sprema za 15 minuta

tortilja za doručak

Otkada je “tortilla fold” tehnika savijanja tortilje postala viralni trend na TikTok-u, sve više ljudi jede ovakvu verziju doručka. Zgodna je za poneti, hranljiva, sadrži sve što vam treba za energiju u toku dana, uz minimalnu količinu hleba. Zato klasične sendviče zamenite tortiljama za doručak! U nastavku slede 2 recepta!

2 ukusna recepta za tortilje

#1: Tortilja sa jajima i avokadom

Potrebni su vam (za jednu tortilju):

  • 1 veća tortilja
  • 2 tanke šnite slanine ili suhomenasti proizvod po želji
  • Kajgana od 1 jajeta po tortilji
  • Pola avokada kojeg ste izgnječili viljuškom
  • Narenani sir (mocarela, kačkvalja, trapist, čedar)
tortilja za doručak

Priprema:

Ispecite slaninicu u tiganju, dok ne postane braon i hrskava. Napravite kajganu i ispecite je u tiganju kojeg ste prethodno podmastili. Sa strane izgnječite pola avokada viljuškom i dodajte so, biber i tucanu papriku po ukusu.

Isecite tortlju od centra prema spolja – na samo jedom mestu povucite ovaj rez. Poređajte sastojke u kvadrantima: u jedan stavite jaje, u drugi slaninu, u treći avokado i u četvrti rendani sir. Presmotajte tortilju na četiri tela. Ovako presmotanu tortlju ubacite u vrući tiganj sa malo putera i zapecite dok ne postane zlatno smeđa i hrskava na obe strane. Poslužite sa pavlakom, ljutim sosom ili majonezom.

#2: Burito za doručak

Za 4 komada potrebni su vam:

Za salsu:

  • Veliki avokado, iseckan na koskice
  • ½ šolje iseckanog paradajza
  • 1 mali luk, iseckan
  • 1 čen belog luka, iseckan
  • 1 halapenjo papričica, iseckana.
  • Sok od limete, malo soli, kumina i iseckanog peršuna

Za burito:

  • 4 velika jaja
  • Malo tucane paprike, soli
  • 150 grama začinjene kobasice
  • 1 šolja rendanog žutog sira
  • 4 velike tortilje
  • Ulje

Priprema:

Napravite salsu od avokada i parajdajza – pomešajte sve sastojke u činiji i ostavite sa strane. U srednjoj činiji, umutite jaja sa tucanom paprikom i soli. Ostavite sa strane.

Zagrejte veliki non-stick tiganj i ubacite kobasice i ispecite ih, dok ne pobraone. Izvadite ih na tanjir i potom ubacite jaje i ispecite ih kao kajganu na ovoj masnoći od kobasica.

Sklopite burito: na svaku tortilju stavite malo salse, uz četvrtinu kobasice, četvrtinu jaja i malo sira. Presmotajte stranice tortlje i srolajte u burito. Lagano namastite tiganj uljem i zapecite smotane buritose sa svake strane, dok tortilja ne postane smeđa. Poslužite toplo!

Pročitajte još i: Zdrav namaz za doručak – napravite domaći humus za 5 minuta

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!