2 vruća i ukusna napitka koja će vas grejati tokom jeseni

jesenji napitak

Jesen je period kada se mnogo više okrećemo toplim napicima: kafama, čajevima, toploj čokoladi. Ova šoljica dobro dođe posle hladnog i napornog dana. Još kada dodate i tipične jesenje začine: karanfilić, klinčić, muskantni orah, pumpkin spice ili cimet – uživanje postaje još veće! Ako želite da ugodite sebi tokom hladnih jesenjih večeri, donosimo vam 2 recepta za tople jesenje napitke!

#1: Aromatični jesenji čaj

Sastojci:

  • 5 kesica crnog čaja
  • 5 šolja ključale vode
  • 5 šolja nezaslađenog soka od jabuke
  • 2 šolje soka od brusnice
  • ½ šolje šećera
  • 1/3 šolje limunovog soka
  • ¼ kašičice začina za bundevu

Priprema:

Ubacite kesice čaja u veliku posudu, otpornu na vrelinu. Prelijte ključalom vodom. Poklopite i ostavite da se kesice natapaju oko 8 minuta. Bacite kesice potom. Dodajte preostale sastojke u čaj i mešajte dok se šećer ne rastopi. Poslužite toplo!

Povezano: 7 jesenjih začina koji su veoma zdravi!

jesenji napitak

#2: Jesenji caffe latte

Sastojci:

Za jesenji začinski sirup:

  • 1 šolja vode
  • 1 šolja šećera
  • 4 cela klinčića
  • 4 zrna bibera
  • 2 štapića cimeta
  • 1 ceo muskantni oraščić
  • 1 zvezdani anis
  • Komad limunove kore

Za latte:

  • ½ šolje punomasnog mleka
  • 1 kašika jesenjeg začinskog sirupa (od gore opisanih sastojaka)
  • Mleveni cimet
  • Zvezdani anis, za dekoraciju
jesenji napitak

Priprema:

U šerpici, na srednjoj vatri, pomešajte šećer i vodu. Ubacite klinliće, biber, cimet, orašćić, anis i koru limuna. Mešajte dok se šećer ne rastopi. Krčkajte sirup oko 3-4 minuta. Uklonite sa vatre i pustite da se ohladi. Držite sirup u posudi sa poklopcem, bez začina.

U drugoj šerpici na srednjoj vatri, ugrejte mleko. Koristite žicu za mućenje, kako biste kreirali penu od mleka.

Skuvajte espreso kafu. U veliku šolju za latte sipajte sirup i espresso. Uspite mleko, sprečavajući da pena uđe, uz pomoć kašike. Potom, kašikom dodajte penu odozno. Sipajte malo mlevenog ciemta odozgo. Ukrasite štapićima cimeta i zvezdanim anisom po želji.

Pročitajte još i: Kako da napravite savršenu domaću toplu čokoladu?

error: Content is protected !!