3 ukusne ideje za kafu koja miriše na jesen

jesenja kafa

Jesen se polako prikrada, iako zvanično imamo još desetak dana leta. Međutim, džemperi se polako vade, pale se mirisne sveće, a hladne koktele menjamo za tople kafene napitke. Ako želite da promenite rutinu spremanja kafe, i prilagodite je jesenjim danima koji nam slede – u nastavku vam donosimo recepte za jesenje kafe!

Jesenje kafe – 3 recepta

#1: Kafa sa bundevom

Sastojci:

  • 20 ml jake kafe ili jedan espresso
  • 170 ml mleka
  • 3 kašike pirea od bundeve
  • 1 kašika meda
  • dve kašičice šećera
  • po želji cimeta, đumbira, muškatnog oraščića
  • kapljica ekstrakta vanile
jesenja kafa

Priprema:

Bundevu ogulite, iseckajte na kockice i kuvajte je pola sata. Nakon što postane mekša, stavite je u blender zajedno s medom, šećerom i drugim začinima i sve zajedno mešajte dok ne dobijete pire. Možete koristiti i kupovni pire od bundeve.

Od mleka napravite penu (najbolje je koristiti mikser). Kako bi pena bila što kompaktnija, ne koristite hladno mleko, već ono sobne temperature. Kada imate sve spremno, u šoljicu stavite kafu, zatim pire od bundeve, a potom na vrh penu, koju uvek možete poprskati s drugim začinima poput čokoladnih mrvica ili cimeta.

#2: Mint kafa

Sastojci:

  • 1 šolje jake sveže skuvane kafe
  • 5-8 grančica mente
  • 5-8 grama šećera
  • 60 ml mleka
jesenja kafa

Priprema:

Izgnječite listove mente i šećer u avanu ili ih izblendajte u blenderu, dok se fino ne ustine. Dodajte kafu i mleko preko. Dobro izmućkajte sastojke u šejekru. Sipajte kafu u šolju i ukrasite svežim listićima mente.

#3: Karamel latte

Sastojci:

  • ½ šolje mleka
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 1 kašike topinga od karamele
  • 1 kašika sosa od karamele
  • ¼ kašičice ekstrakta vanile
  • 1 šolje kafe
jesenja kafa

Priprema:

Pomešajte mleko i smeđi šećer u šerpici iznad srednje vatre. Zagrevajte dok se smesa ne približi ključanju, oko 3 minuta. Smanjite vatru i umutite sos od karamele i ekstrakt vanile. Potom, u sve ovo dodajte šoljicu skuvane kafe i dobro promešajte. Sipajte napitak u šolju, ukrasite toplingom od karamele i pospite smeđim šećerom.

error: Content is protected !!