Isprobajte kafu-tonik, novi Instagram trendy napitak koji osvežava!

kafa tonik
Instagram/Printscreen

Tokom lockdown perioda imali smo puno različitih kulinarskih kreacija, koje su preko noći postajale viralne na društvenim mrežama, poput Instagrama i Tik-Toka: najpre je to bila Dalgona kafa (recept imate OVDE), a potom i dalgona espreso martini, proffee, banana hleb itd. Kao idealan napitak za tople dane pred nama, na društvenim mrežama je odjednom postao viralan kafa-tonik napitak! Kao što samo ime kaže, sastoji se od kafe i tonik-vode, a oni koji su ga napravili, kažu da osvežava! U nastavku saznajte sve o ovom trendy napitku, kao i recept kako da ga smućkate kod kuće!

Šta je kafa-tonik?

Coffee tonic, iliti kafa-toni je napitak koji se sastoji od kafe i tonik vode – iako mu sastav zvuči neobično, nastao je u Americi pre 8 godina, a sada je ponovo postao popularan, zahvaljujući društvenim mrežama. Na Instagramu, hešteg #coffeetonic je porastao sa 2000 na oko 8000 postova za svega nedelju dana, a na Tik Tok-u isti hešteg ima preko 6000 pregleda, povećavajući se svakog dana.

Neobični miks dva pića sadrži samo kafu i tonik, ali je toliko otvoren, da možete dodati mali soka naradže ili cimeta za dodatni ukus. Poznavaoci ovog pića kažu da se kinin iz tonika savršeno slaže uz kiselost kafe, a na taj način se dobija glatki, penušavi finiš. Pošto je tonik sam po sebi sladak, nema potrebe dodavati šećer.

Povezano: Napravite pink-latte, trendy zdrav napitak!

Recept za kafu-tonik

Za ovaj osvežavajući kafeni napitak, potrebno vam je:

  • 170 ml tonika
  • 60 ml ohlađene jake kafe
  • Kockice leda

Za dodatni ukus po želji, dodajte JEDAN od ovih sastojaka:

  • Malo isceđenog soka limete
  • 3 kašike sveže isceđenog soka narandže
  • Kašičicu cimeta
  • Kašičicu meda
  • 30 ml džina
  • 30 ml viskija

Priprema:

Najpre sipajte tonik u čašu, i do vrha naređajte kockice leda. Potom, sporo sipajte kafu preko kockica leda i tonika. Ako ovo radite pažljivo, kafa će se lagano pomešati sa tonikom, stvarajući vizuelno zanimljiv sloj.

Eksperti kažu da koristite veliku čašu – dovoljno veliku da je do pola napunite tonikom, pre nego što ubacite led do vrha. Takođe, izbegavajte da direktno sipate kafu u tonik, jer ćete ovako dobiti penušavu teksturu, koja će ličiti na penu, a ne na piće. Nikad ne sipajte prvo kafu, jer će ona istopiti led i stvoriće previše pene. Nemojte promešati kafu i tonik – treba da napitak ostane ovako u dva sloja!

Prijatno!

Pročitajte još i: Napravite Dalgona kafu – trendy napitak koji je zaludeo Internet!

error: Content is protected !!