Praznici nam stižu: 7 saveta kako da izdržite novogodišnji doček u štiklama

štikle

Praznična sezona znači samo jedno – bezbroj prilika da obujemo one šljokičave, nepraktične, previsoke štikle. Kako ne biste celo veče proveli na kraju u papučama, izuvajući se, donosimo najpraktičnije savete kako da izdržite celu noć u štiklama bez problema!

Saveti za duže nošenje štikli bez bola

#1: Pažljivo odaberite cipele

Kada kupujete cipele za žurke, uvek obratite pažnju kako se osećate u tim cipelama, a ne samo kako one izgledaju. To znači da imate memorijsko jastuče na delu ispod nožnih prstiju. Uvek morate imati osećaj balansiranosti i centriranosti. Ako su cipele preuske, preširoke ili se kaišić nalazi na čudnom mestu, sigurno ćete ubrzo zažaliti što ste ih kupili. Uvek birajte obuću od prirodne kože, jer je mekša, i noga u njima diše.

#2: Sve je u detaljima

Komforna party obuća ne znači nužno da morate odabrati ortopedske cipele. Podijatri (lekari subspecijalisti za stopala), savetuju da kod obuće potražite tri detalja: malo deblji đon koji pokriva celu cipelu, bazu štikle koja nije tanka kao igla (što je šira baza štikle, cipela će biti udobnija) i maksimumalnu visinu potpetice od 7 cm. Uvek cipele kupujte i probajte oko podneva, jer stopala prirodno otiču tokom dana.

štikle

#3: Planirajte unapred

Pošto štikle raspoređuju vašu težinu na deo stopala ispod prstiju, tu ćete najpre osetiti bol od nošenja štikli. Predupredite ovo tako što ćete u cipele zalepiti tanke gelaste jastučiće, koji će sprečiti klizanje i prilično su nevidljivi.

#4: Sprečite klizanje na plesnom podijumu

Ovo će zvučati veoma čudno, ali ovo je provereni trik A-list zvezda za crveni tepih: uzmite rende za sir  i njime pređite nekoliko puta preko glatkih đonova cipela, kako biste sprečili klizanje. Ovako đonovi neće biti glatki, pa samim tim neće biti klizanja.

Povezano: Kada moda zaboli – zašto nastaju čukljevi

#5: Nemojte ih nositi ceo dan

Sara Džesika Parker, koja je poznata po njenoj ljubavi za visoke štikle, ima zanimljive savete: “Nije bitno da li nosite najbolje cipele na svetu, ukoliko ste čitav dan u njima, boleće vas. Ja štikle skidam u svakoj mogućoj prilici – ispod stola u restoranu, za radnim stolom, u autu”.

štikle

#6: Šta da radite kada noge zabole?

Ponesite sa sobom sprej za stopala sa mentolom i kamforom, jer će on olakšati osećaj peckanja i bola, dozvoljavajući vam još sat ili dva plesanja. U hitnim slučajevima, zalepite flaster na bolna mesta.

#7: Nega stopala posle

Kada konačno dođete kući, i umočite noge u hladnu mentol kupku, pre nego što odete u krevet, a posle stopala namažete hranljivim balzamom, vaša stopala će vam biti zahvalna!

Pročitajte još i: 7 najboljih saveta za nošenje štikli bez bola

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!