Afte – Kako da ih sprečite i lečite

By  |  1 Comment

Afte ili aftični čirevi, mogu nastati unutar cele usne šupljine, pa tako i na jeziku. Do njihove pojave, dolazi  usled brojnih i ujedno različitih faktora.


Nešto veći rizik za pojavu afti, javlja se kod osoba čija je ishrana jednolična i slaba i kod osoba kod kojih je prisutan pad imuniteta. Ipak, afte mogu biti uzrokovane i infekcijama, osetljivošću na pojedine namirnice, kao što je slučaj kod osetljivosti na gluten.

Takođe, one mogu nastati i kao posledica povređivanja sluzokože prilikom ujeda, ali i kao posledica nedovoljne količine vitamina u organizmu. Stres i hroničan umor, dodatno stvaraju predispoziciju za pojavu afti.

Ove neprijatne promene na sluzokoži, uglavnom su veoma sitne i mogu zahvatati manje ili šire regije sluzokože. Javljaju se pojedinačno ili su grupisane  na jeziku ili zidovima usne duplje. Afte su najčešće bele, ali u pojedinim slučajevima one mogu biti i žute ili sive boje.

Obzirom da su uz sve gore navedene karakteristike, afte pre svega ranice, one su zbog te osobine uvek praćene intezivnim bolom. Bol izazvan prisustvom afti, pojačava se u trenutku dodira, odnosno kada površinu afti dotaknete jezikom ili hranom tokom konzumiranja obroka. Dodatno, bol se povećava ukoliko vam je sluzokoža usne duplje suva i ukoliko konzumirate ljute, intezivno slane ili kisele namirnice.

Kako sprečiti nastanak afti?

Nastanak afti, možete sprečiti eliminisanjem prisustva njihovih uzročnika. Konkretno, vodite računa da nivo vitamina u vašem organizmu uvek bude dovoljan.

Nemojte se hraniti jednolično. Izbegavajte stres i dovoljno odmarajte. Čuvajte svoj imunološki sistem. Na prvom mestu, vodite računa o čistoći pribora za jelo i o čistoći čaše iz koje pijete.

Uz sve to, izbegavajte korišćenje paste za zube koji sadrže natrijum lauril sulfat. Ovakve vrste kaladonta, mogu uništiti prisustvo mucina u pljuvačnoj tečnosti. A upravo mucin u pljuvačci, brani sluzokožu od osetljivosti na brojne nečiste čestice koje mogu uzrokovati infekciju.

Kako lečiti afte?

Lečenje afti, uglavnom ne podrazumeva  i ne uključuje terapiju medikamentima. Ono se sprovodi čestom i pravilnom dezinfekcijom usne šupljine, odnosno područja sluzokože koja su zahvaćena aftama.

Konkretno, afte ćete izlečiti ukoliko usnu šupljinu ispirate bar dva puta dnevno hladnim čajem od žalfije. Uz to, vodite računa o tome da vam sluzokoža uvek bude hidrirana i vlažna. U ishranu ubacite što više namirnica koje sadrže vitamin C.

Ukoliko nakon dve nedelje ne primetite da su afte zarasle ili ukoliko se njihovo prisustvo poveća, ukoliko vam se afte često vraćaju ili ukoliko su praćene infekcijama i na drugim regijama tela, obratite se lekaru. Uzrok takvom stanju mogu biti i ozbiljnije zdravstvene komplikacije.

1 Comment

  1. Aleksandar Radović

    08.10.2014. at 09:05

    Dejstva Aloje Vere su prvo otkrivena i primećena na koži kod saniranja raznih povreda, rana, ogrebotina, opekotina i svih drugih oštenja koja nastaju na koži.
    Samo dejstvo Aloje vere na koži poznato je već hiljadama godina. Egipćani je smatrali eliksirom lepote, a njihovi ratnici su je koristili za brže zaceljivanje rana.
    Savremena ispitivanja su pokazala da je ova biljka izuzetna pomoć kod svih problema sa kožom.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!