“Black Tie” – Šta podrazumeva ovaj dres-kod na pozivnici za događaj?

black tie dres-kod

Leto je rezervisano za razne društvene događaje – venčanja, mature, i različite proslave i zabave. Ukoliko ste nedavno primili pozivnicu za venčanje koja traži “black tie dress code”, ne paničite! Iako ovo zvuči zastrašujuće i odmah vas tera da pomislite: “nemam šta da obučem”, ipak nije tako. U nastavku saznajte sve o ovom dres-kodu.

Šta tačno znači “black-tie” dres-kod?

Ovaj izraz označava upravo ono što bi muškarci trebalo da nose: crni večernji sako, belu ili krem košulju, leptir mašnu i crne pantalone (nikako obično odelo). Ovaj stil odevanja je postao popularan 1930-ih, kada je kraljevska porodica počela da nosi večernje sakoe umesto belih na posebnim događajima. “Black-tie” se nosi samo na događajima koji počinju posle 19:00, tako da je ovo definitivno večernji izgled.

black tie dres-kod

Ovaj dres-kod je manje specifičan za žene. Ne morate nužno nositi haljinu do poda, jer su i koktel-haljine sa dužinom do kolena sasvim u redu, ali svakako bi trebalo da budete elegantniji nego što biste se inače obukle, recimo, za večeru. Pošto je ovaj dres-kod osmišljen kao vodič za odevanje muškaraca, žene često imitiraju ovaj stil odevanja, pa tako biraju crne ili tamne haljine, iako se ne očekuje ova boja. Ako volite pastelne tonove, slobodni ste da ih nosite.

Koja je razlika između “black tie” i “white tie” dres-koda?

“White tie” dres-kod ćete danas videti samo u istorijskim serijama, osim ukoliko niste pozvani na kraljevski događaj, državni bal ili zabavu koju priređuje Elton Džon. Tada se očekuje da žene nose dugačke toalete ili balske haljine, a duge rukavice i tijare su poželjne.

Zašto je dres-kod važan?

Pošto su naši svakodnevni životi opušteni, a samim tim i odevanje, retkost je biti pozvan na priliku gde treba da se lepo obučete. Umesto što ćete paničiti, neka vam ovo bude korisna smernica kako ne biste došli suviše ležerno obučeni ili suviše elegantni ili u outfitu koji je potpuno neprikladan.

black tie dres-kod

Poštovanjem dres-koda ujedno poštujete i organizatora zabave. Ako su se oni potrudili da naprave elegantan događaj, i žele vas kod sebe, onda ispoštujte dres-kod kako biste ispoštovali njih. Ukoliko je to moguće, pitajte njih šta će nositi, kako biste otkrili koja očekivanja imaju za događaj.

Šta da obučete za “black-tie” dres kod?

Počnite da tražite tragove kakav će to događaj biti, koliko će biti casual, a koliko elegantan. Pogledajte pozivnicu kako izgleda, spisak gostiju itd. Što se tiče odeće, dame često pomisle na dugačke haljine u stilu mature, bez ramena, ali to ne mora biti jedina opcija.

Povezano: Providna odeća je u trendu – vreme je da pokažete malo kože!

Materijali

Pošto je “black-tie” elegantan dres-kod, razmislite o materijalu, koji ćete nositi, i potrudite se da on bude luxe. Tokom zime, somot i pliš i teški saten su odličan izbor, a leti su to svile, lagani sateni, čipka i šifon. Krljušti su isto poželjne, kao i lamirani materijali i oni metalik. Lan je odličan izbor za letnje dnevno oblačenje, mada je previše ležeran materijal za veče. To isto važi za džins, pamuk i poplin – zato ih izbegavajte!

black tie dres-kod

Šta ako ne nosite haljine?

Ukoliko haljine nisu vaš izbor, elegantan kombinezon je odlična moderna alternativa haljini. Odaberite onaj u crnoj boji ili pak nekoj svetlijoj, dodajte kvalitetan nakit. Druga varijanta je svilena tanka košulja i elegantni crni sako preko. Elegantne suknje su takođe dobar izbor. Slip haljina i satenski blejzer mogu biti odlična kombinacija za “black-tie” događaj.

Odabir obuće

Ovo kompletno zavisi od vas, ostatka vašeg outifta i prostora. Proverite lokaciju događaja, kako biste odabrale adekvatnu obuću – da li će se sve dešavati na ispoliranom parketu ili na travnatoj površini napolju. Ako nosite haljinu sa dosta volumena, želećete cipele na platformu, kako biste izbalansirale materijal halijne. Ako ćete mnogo vremena provesti na plesnom podijumu, ravne elengante cipele su odličan izbor. Dakle, obuća sa metalik sjajem, šljokicama, kristalima će sasvim odgovorati. Ili – crna klasična salonka.

black tie dres-kod

Boje

Iako je crna boja postala norma za muško odevanje na “black-tie” događajima, mi žene možemo birati iz celog spektra duge. Jake boje dragog kamenja su uvek poželjne (smaragdno zelena, bordo, tamno ljubičasta, tamno crvena…), ali i pastelni tonovi. Printovi su previše dnevni, tako da njih možete preskočiti.

Pročitajte još i: “Expensive Outift” – modni eksperti otkrivaju kako da izgledate “skupo”

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!