Božićna česnica za početnice: Kako da je napravite bez greške?

česnica

Božićna česnica je centralni deo božićne trpeze. Sam naziv “česnica” potiče od reči čest, čast, a označava da se mesi u čast Božića. Traidiconalno, česnica se mesi rano izjutra na Božić, sa nenačetom vodom, u koju je stavljen srebrni ili zlatni novčić (može i metalin). Vodu za česnicu ujutru donosi vodonoša sa izbora ili bunara. Ako do sada niste usavršili umeće mešanja česnice, znajte da nije ništa teško! U nastavku vam donosimo recept koji će uspeti i potpunim početnicama!

Božićna česnica – recept

Sastojci:

  • 600 g brašna tip 400
  • 3 jaja
  • 2 dl mleka
  • 1 kašičičca šećera
  • 21 gram kvasca
  • 100 grama margarina
česnica

Korak 1: Mleko i jaja ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi, nemojte ih stavljati u smesu direktno izvađene iz frižidera. Malo mleka odvojite za kvasac i najpre ga malo podgrejte, kako bi se kvasac pre aktivirao. U činiju sa zagrejanim mlekom dodati kašičicu šećera i onda izdrobiti i umutiti sveži kvasac. Ostavite kvasac da se aktivira oko 10 do 15 minuta.

Korak 2: U vanglu dodajte veći deo brašna tipa 400 ali nemojte sve, jer ćete kasnije dodavati brašno po potrebi. U brašno stavite kvasac koji je narastao, a onda 100 grama margarina ili putera, 2 jaja i ostatak mleka. Sve dobro mešajte i dodajte ono što vam je ostalo od brašna i posolite po ukusu. Mesite brašno sve dok se više ni malo ne bude lepilo za ruke. A potom ga prekrijte folijom ili krpom i ostavite da “odmori” oko sat vremena. Za to vreme bi trebalo da se duplira veličina testa. Pre nego što nastavite da mesite testo, premažite okrugli pleh margarinom ili puterom i obložite pleh papirom za pečenje.

česnica

Korak 3: Po radnoj površini možete posuti malo brašna. Kada se testo razvlači treba da bude masnije, te ako vidite da više ne možete da ga razvlačite stavite malo ulja na ruke i nastavite sa izvlačenjem. Ukoliko vam i dalje ne ide, ostavite testo na nekih 15 minuta sa strane, dok pripremate ostatak pogače pa se vratite pletenici.

Korak 4: Česnicu možete oblikovati kao pogaču, ili praviti manje „ružice“ koje ćete ređati jednu do druge u okruglom plehu. Obod česnice možete ukrasiti malom pletenicom od testa, ukoliko je pripremate kao klasičnu pogaču.

Korak 5: Prema običaju, u česnicu se stavlja novčić, koji se prethodno otkuvao 15 minuta u kipućoj vodi, dezinfikovao i umotao u alu-foliju. Takođe u česnicu se ponegde ubacuju i zrna suvog grožđa, pasulja ili pšenice, dren, koji imaju simboličko značenje da godina bude slatka i da ukućani budu zdravi.

česnica

Korak 6: Oblikovanu česnicu premažite umućenim jajetom kako bi dobilo onu lepu žućkastu, rumenu boju prilikom pečenja. Peče se prvih 15 minuta na 200 stepeni, a ako primetite da se do tad česnica lepo zarumenela prekrijte alu folijom i pecite još 15, 20 minuta. Proverite da li je česnica spremna tako što ćete testo blago probosti čačkalicom ili viljuškom. Ako na viljušci ostaju tragovi testa, znači da česnicu treba još malo dopeći.

Želimo vam srećan Božić!

Pročitajte još i: Portal lepotica.rs vam želi srećne novogodišnje i božićne praznike!

error: Content is protected !!