Praznik ljubavi: Zašto slavimo Dan zaljubljenih?

dan zaljubljenih

Svaki 14. februar je rezervisan kao dan romantične ljubavi, prijateljstva i divljenja. Dan Svetog Valentina se u zapadnom svetu proslavlja slanjem poruka i čestitki ljubavi partneru, prijateljima, porodici. Parovi razmenjuju poklone i provode ovaj dan na poseban način, slaveći svoju ljubav. U nastavku otkrivamo istoriju iza ovog praznika i zašto ga obeležavamo.

14. februar – praznik ljubavi

Neki će ga nazvati komercijalnim praznikom, od kojeg najviše profitiraju cvećare i prodavnice poklona, ali kako ga sve više parova obeležava svake godine, Dan zaljubljenih je zaslužio da dobije svoje pojašnjenje i istoriju koja se krije iza njega. A priznajemo da je sama istorija romantična baš kao i ovaj praznik!

Rana istorija Dana zaljubljenih

Dan Sv. Valentina, kojeg zapadni svet obeležava kao zaštitnika zaljubljenih, je dobio naziv po Svetom Valentinu, katoličkom svešetniku iz Rima koji je živeo u III veku. Postoji mnogo priča o njemu i nastanku praznika, a u međuvremenu su ove priče prerasle u legendu kakvu poznajemo danas.

U vreme kada je Sv. Valetnin živeo, mnogi Rimljani su se preobraćali u hrišćanstvo, ali je car Klaudije II bio pagan i samim tim je kreirao stroge zakone. Oni su hrišćane ograničavali na mnoge načina, a jedan od njih je sledeći: car je verovao da rimski vojnici moraju biti potpuno odani Rimu i fokusirati se na vojnu službu, tako da im je branio da se ožene.

dan zaljubljenih

Sv. Valentin je izlazio u susret zaljubljenim vojnicima, i u tajnosti ih venčavao na ceremonijama u katakombama. Na kraju, Sv. Valentin je otkrivan i zatočen zbog svojih “zločina”. Dok je bio u ćeliji, legenda kaže da je izlečio slepilo ćerka čuvara zatvora, a poslednji čin pred pogubljenje bila je ljubavna poruka sa potpisom “od tvog Valentina“, namenjena baš njoj. On je pogubljen 14. februara 270. godine, i to je praznik koji danas obeležavamo.

Kako je nastao Dan zaljubljenih?

Tek 200 godina kasnije je 14. februar proglašen danom Sv. Valentina. Pošto se paganski ritual plodnosti odigravao svakog februara, Papa je želeo tome da stane na put, proglasivši 14. februar danom sveca Valentina. Tek je pesnik Chaucer u srednjem veku povezao Dan Sv. Valentina sa romantičnom ljubavi, i rutalom izražavanja emocija i divljenja. Ovaj običaj se posle raširio po Evropi.

Povezano: Veliki ljubavni horoskop za 2019. godinu

Simboli Dana zaljubljenih

Praksa slanja ljubavnih poruka se razvila u vidu pisanja čestitki koje izražavaju afekciju pošiljaoca prema primaocu te čestitke. One se najčešće izrađuju ručno, kako bi pokazale svu ljubav. Tipični simboli Dana zaljubljenih su srca, Kupidon sa strelom i crvena boja koje oslikavaju ljubav i strast.

dan zaljubljenih

Dan zaljubljenih u savremenom svetu

Dok se Dan zaljubljenih obeležava u većini zemalja, različite kulture su razvile svoje tradicije. Negde se ovaj dan poima kao dan rezervisan za iskazivanje ljubavi medju porodicom i prijateljima, a ne medju parovima. Negde se čak ostavljaju lizalice i pokloni za decu, kao i drugi pokloni koje prijatelji razmenjuju u cilju obeležavanja prijateljske ljubavi. Ipak, Dan zaljubljenih se najviše povezuje sa romantičnom ljubavi, sa milionima čestitki koje se razmenjuju svake godine na današnji dan. Razmenjuju se pokloni i jedna crvena ruža sa romantičnim porukama.

Parovi ga obično obeležavaju romantičnom večerom ili specijalnim obrokom spremljenim kući. Druge popularne valentinovske aktivnosti uključuju par dana u luksuznom hotelu, što dozvoljava parovima da pobegnu od svakodnevice i uživaju u ljubavi. Popularne su i prosidbe na ovaj dan, jer su savršen trenutak da se izrazi ljubav i posvećenost.

Pročitajte još i: Nokti za Dan zaljubljenih – Galerija 7 najlepših predloga

error: Content is protected !!