6 korisnih saveta kako da raskitite novogodišnju jelku bez nereda

novogodišnja jelka

Da li se i sa vama porodica i prijatelji šale kako držite novogodišnju jelku sve do proleća? Skidanje novogodišnje dekoracije i ukrasa zaista oduzima puno vremena, a da ne kažemo kako je usisavanje cele kuće posle toga neophodno! Ipak, ovaj zadatak nije tako strašan, kada počnete sa njim. Osim toga, prave jelke počinju da se raspadaju ili buđaju posle nekog perioda, a ne želite da vam to stoji u kući. Pre nego što odložite skidanje jelke i ukrasa za februar 2022, u nastavku pročitajte savete kako da što lakše i bezbolnije to učinite!

Skidanje kugli i ukrasa

Svaki novogodišnji ukras skinite sa grane individualnu ili nežno prebrišit svaki mikrofiber krpicom, kako biste uklonili prašinu. Staklene kugle i lomljive ukrase umotajte u pucketavu foliju ili papirni ubrus, pre nego što ih nežno odložite u originalne kutije (ili neku veću, namenjenu ukrasima). Na kutiji napišite koji ukrasi su u njoj i odložite je na neko mesto gde ništa neće ležati preko nje, kako se ukrasi ne bi ugruvali.

novogodišnja jelka

Skidanje i čuvanje lampica

Da li se i vaše skidanje novogodišnjih lampica završi u zamršenoj gomili kablova? Evo kako to da predeupredite? Kada skidate lanac sa lampicama, umotajte ih u labavi krug. Omotajte tanke vezice oko kablova kako se ne bi umrsili. Potom, lampice umotajte u novinski papir ili list ubrusa, da sprečite loljenje lampica i pucanje kablova. Potom ih ubacite u plastsičnu kesu i nakon toga u kutiju.

Povezano: “Uradi sama” novogodišnji venac od kugli za ulazna vrata

Uklanjanje jelke

Kako da skinete prirodnu jelku?

Najdosadniji deo kod prirodne jelke jeste njeno linjanje iglica po kući. Ovo možete sprečiti tako što ispod jelke postaviti kesu, na koju će iglice padati tokom praznika. I potom, samo tu kesu pokupite kada se praznici završe i to je to! Ako brinete o estetici, postoje i kese sa prazničnim motivima, tako da su i atraktivne i funkcionalne. Prirodnu jelku možete zasadati van grada ili u dvorište i tako joj produžiti život i posle nove godine!

Napomena: Ne pokušavajte da usisate prirodne iglice od jelke, jer ovo može oštetiti vaš usisivač! Napre, počistite iglice metlicom, a usisajte šljokice, prašinu i trunje od ukrasa.

novogodišnja jelka

Kako da skinete veštačku jelku

Nemojte pokušavati da je vratiti u usku kutiju u kojoj ste je i kupili. Nakon što ste skinuli sve ukase i lampice, jednostavno je rasklopite u delove, skupite grane ka gore i ubacite je u veću kesu. Kesu dobro zatvorite i odložite je tako da se grane ne savijaju i ne oštete, do narednih praznika.

Nečim zamenite novogodišnju jelku

Ništa ne govori: “praznici su gotovi” kao prazan ugao u kojem je stajala jelka. Zamenite je stonom lampom, umetničkim delom ili nekom zanimljivom kućnom dekoracijom, kako vam ovaj prostor ne bi delovao prazno nakon skidanja jelka.

Ostavite lampice u kući

Pošto je i dalje zima, i rano pada mrak, ne morate odmah skidati svetlucave lampice sa prozora, stepeništa i stubova u kući. Lampice su prihvatljivi ostatak ukrasa koji mogu ostati sve to proleća, za hygge atmosferu u zimskim večerima.

novogodišnja jelka

Pročitajte još i: 7 namirnica koje donose sreću ako se pojedu 1. januara

error: Content is protected !!