7 namirnica koje donose sreću, ako se pojedu 1. januara

nova godina

Čak i oni najmanje sujeverni od nas, ipak veruju u neku simboliku koja donosi sreću, posebno na početku Nove godine. Ako i vi želite sreću, blagostanje i prosperitet u novoj 2020. godini, donosimo vam spisak od 7 “srećnih” namirnica, koje privlače prosperitet, ako se pojedu 1. januara! Zato, dopunite prazničnu trpezu ovim namirnicama, i pratite kako vam se dešavaju lepe stvari u Novoj godini!

Sedam namirnica koje donose sreću u novoj godini

#1: Crnooki grašak, zeleniš i kukuruzni hleb

Ovo verovanje potiče sa Juga Sjedinjenih Američkih država, koj veruju da, ako pojedede crnooki grašak, lisnato zeleno povrće i kukuruzni hleb tokom 1. januara, očekuje vas sreća u narednoj godini! Grašak će privući novčiće, zeleno povrće – dolare, a kukuruzni hleb – zlato!

pasulj

#2: Svinjetina

Svinjetina je u mnogim kulturama oko sveta simbol progresa! Svinje obično njuškaju zemlju dok se istvoremeno kreću ka napred, što u mnogim zemljama simboliše napredak za narednu godinu! Nije ni čudo što je svinjetina deo praznične trpeze, čak i kod nas!

Povezano: Skrivena značenja novogodišnjih obeležja – jelka, zvono i poklon

#3: Grožđe

U Španiji i Meksiku, kada nastupi ponoć, običaj je da se pojedu 12 zrna grožđa, kako biste imali sreće narednih 12 meseci. Običaj ne deluje tako lak, jer morate pojesti po jedno zrno, sa svakim punim satom!

#4: Nar

Semenke nara su uvek bile povezane sa plodnošću. U Grčkoj je običaj da se narovi bacaju na pod, kako bi otpustili “poplavu semenki” koje simbolišu život i izobilje.

Povezano: Zamrzute namirnice koje je zdravo kupovati

nar

#5: Riba

Toliko je ribe u moru, i možda je to razlog zašto riba simboliše izobilje u Novoj godini širom sveta. Azijske kulture proslavljaju Lunarnu novu godinu gozbom sa celom pečenom ribom, dok Evropljani na primer, jednu haringu, bakalara i šarana. Srebrna krljušt ribe simboliše mnogo kovanica u narednoj godini!

#6: Nudle i pirinač

Nudle, posebno one veoma dugačke, po verovanje Kineza, donose dug život, ako ih pojedete bez lomljenja. Pirinač je simbol plodnosti i bogatstva, zato isprobajte ovaj azijski obrok za sreću u narednoj godini!

#7: Kuglofi i torte u obliku kruga

Smatra se da kolači u obliku kruga donose pun krug sreće. U nekim tradicijama (pa i našoj), kolač se peče sa novčićem unutra, kako bi doneo dodatnu sreću onome ko ga pronađe!

kuglof

Šta će se od ovoga naći na vašoj novogodišnjoj trpezi u ponoć?

Pročitajte još i: Ishrana prema duginim bojama – šta boja namirnice znači za vaše zdravlje?

error: Content is protected !!