Za blistav osmeh: 7 trikova kako da sprečite da vam crno vino preboji zube

fleke od vina

Ako i vi volite da nazdravite čašom crnog vina, posle dobrog ručka ili večere, verovatno znate za problem koji niko od nas ne voli, a tiče se prebojenosti zuba. Ljubičasta boja koja posle 2 čaše vina preboji belinu zuba deluje kao nešto što nas lako može odvratiti od ispijanja ovog napitka. Zato vam donosimo 7 proverenih trikova kojima ćete sprečiti prebojavanje zuba od vina.

Ovako ćete sprečiti da vam zubi postanu ljubičaste posle čaše vina!

#1: Zube operite pre, ne posle

Vaš prvi instikt kada vidite ljubičaste zube u ogledalo je sigurno da posegnete za četkicom, ali nemojte! Pranje zuba odmah posle ispijanja vina može oštetiti zubnu gleđ, jer visoka kiselost vina čini zube veoma osetljivim na abrazivno čišćenje. Umesto toga, zube operite sat vremena pre konzumiranja vina, ili ranije. Zašto? Vino se “kači” i pravi mrlje zahvaljujući naslagama plaka na zubima, zato će uklanjanje plaka pre pijenja vina smanjiti šanse za ljubičasti osmeh.

fleke od vina

#2: Pijuckajte kiselu vodu između

Ispijanje gazirane vode između čaša vina će sprečiti da preterate sa pićem, ali ujedno će sprečiti i prebojavanje zuba. Mehurići ugljen-dioksida će smekšati i isprati fleke od vina sa zuba.

#3: Jedite sir

Vino i sir se fenomenalno slažu, ali ne samo zbog kombinacije ukusa. Ako grickate sir dok pijete vino, ovako ćete zaštititi zube od kiselosti vina. Osim toga, sir je bogat kalcijumom, koji izgrađuje zube, a ujedno ćete se rešiti i nečistoća sa zubne površine. Čestice sira mogu privremeno zatvoriti mikro-pukotine na gleđi, za koje se vino “kači”.

#4: Vlakna

Ako tokom ispijanja vina jedete dosta salate, ili povrća koje je bogato vlaknima, ovo će omogućiti da proizvodite više pljuvačke i ispirate mrlje, dok žvaćete zeleniš. Tu se misli na brokoli, prokelj, kormpir, zelenu salatu itd.

Povezano: 5 nijansi karmina koje čine zube belim i blistavim

fleke od vina

#5: Nemojte piti belo vino pre crnog

Često započinjemo zabavu ili dobru večeru uz čašu belog vina, pre nego što pređemo na crno. Ali, probajte da izbegnete ovu praksu po svaku cenu. Kiselost belog vina erodira gleđ i deluje kao “prajmer”, zbog čega se tanini iz crnog vina jače “lepe” za zube. Dakle, belo pa crno vino je recept za prebojene zube!

#6: Posle ispijanja vina – probajte da obrišete zube

Ovaj beauty problem prebojavanja zuba su neke kompanije rešile proizvodnjom specijalnih maramica za brisanje zuba posle ispijanja vina. One su lak trik sa osmeh održite belim.

#7: Posle ispijanja vina – probajte trik sa limetom

Ovaj trik koristite VRLO RETKO, jer visoka kiselost citrusnog voća može oštetiti gleđ tokom vremena, zato ga koristite samo u slučaju nužde. Ukoliko ste negde gde morate da održite zdravicu ili govor, a zubi su vam prebojeni od vina, zatražite krišku limete i njom istrljajte usne i zube. Videćete kako fleke nestaju. Ali zapamtite – ovaj trik koristite veoma retko, samo za hitne situacije!

fleke od vina

Pročitajte još i: Beauty benefiti crnog vina

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!