U susret praznicima: Koliko dugo mogu da stoje skuvana uskršnja jaja?

uskršnja jaja

Jednom kada su uskršnja jaja prelepo obojena i izložena na radnim pločama, u korpama ili skrivena u dvorištima, možda ćete se zapitati da li je bezbedno da ih jedete. Na kraju krajeva, zašto izbaciti ono što bi se moglo prenameniti? Međutim, pre nego što ih bacite, razmislite koliko dugo vaša jaja nisu bila u frižideru. Možda nisu bezbedni za jelo. Evo kako da budete sigurni da ne služite ništa rizično na vašoj uskršnjoj proslavi.

Koliko dugo jaja mogu stajati na otvorenom?

Štetne bakterije mogu početi da se razmnožavaju kada se jaja ostave na sobnoj temperaturi, posebno ako su ljuske napukle, čak i malo. To vreme se skraćuje na jedan sat ako ste sakrili jaja napolju tokom posebno toplog dana. Bakterije se takođe unose kada su jaja sakrivena na mestima gde nisu zaštićena od izvora bakterija, poput prljavštine i životinja. Čak i ako možete da ohladite obojena jaja u roku od dva sata od ključanja, teško ih je zaštititi od bakterija tokom lova na jaja. Eliminišite svako nagađanje. Umesto toga, zajedno sa jajima za farbanje, skuvajte drugu seriju koju bezbedno čuvate na niskim temperaturama do obroka. Odatle, mogućnosti za načine njihovog korišćenja su beskrajne.

Povezano – Kuvanje uskršnjih jaja – 5 saveta kako da vam nijedno ne pukne

uskršnja jaja

Koliko dugo možete hladiti uskršnja jaja?

Nutricionisti preporučuju da jedete tvrdo kuvana jaja u roku od nedelju dana nakon kuvanja. Mogu se čuvati u frižideru sedam dana sa ili bez ljuske. Čuvajte oguljena jaja u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici sa zatvaračem. Neoljuštena tvrdo kuvana jaja mogu se čuvati nepokrivena u posudi ili hermetički zatvorenoj posudi. Ako počnu da mirišu ili razviju promenu u teksturi, bacite ih.

Da li je boja za uskršnja jaja bezbedna za jelo?

Takođe želite da se uverite da je boja na vašim jajima bezbedna za hranu. Iako će se ljuske jajeta oguliti za jelo, boja se i dalje može progutati ako ostanu mali fragmenti ljuske. Prirodna boja za jaja je siguran izbor, a lako je i zabavno napraviti.

uskršnja jaja

Možete li zamrznuti uskršnja jaja?

Ne preporučuje se zamrzavanje tvrdo kuvanih jaja, bez obzira da li su u ljusci ili ne, jer jednostavno neće imati tako dobar ukus. Jaja će postati vodenasta, a belance će biti tvrdo.

Šta raditi sa ostacima uskršnjih jaja?

Samo zato što ta lepa farbana jaja nisu bezbedna za jelo, ne znači da se ne možete nasititi recepata za tvrdo kuvana uskršnja jaja. Tu dolazi ta druga serija jaja. Bilo da pravite tvrdo kuvana jaja za ukrašavanje ili jelo, je recept koji će obezbediti da budu savršeno kuvana, što je posebno važno kada se prave stvari kao što su jaja sa zelenim prstenom oko žumanca (siguran znak prekuvanih jaja) može biti prilično neugodna poslastica. Tvrdo kuvana jaja su osnovna namirnica na mnogim uskršnjim trpezama, a malo šta prija gomili kao što je dobra krompir salata. Ovde možete naći mnoge recepte za ostatak uskršnjih jaja.

Pročitajte još i – Odaberite najbolja jaja za Uskrs – Mini vodič kroz vrste i veličine jaja

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!