Topli kakao je praznični napitak bez kojeg ne možemo da zamislimo zimsku sezonu. Osim što je kakao izuzetno zdrav (pun antioksidanata), ujedno je i preukusan, posebno ako nađete onaj organski. Osim klasičnog kuvanja sa mlekom, topli kakao možete pripremiti i na druge, neobične načine. Donosimo za vas 3 recepta za praznični topli kakao!
3 recepta za topli kakao
#1: Zdravi kakao sa maca prahom
Sastojci za 2 šolje:
- 2.5 šolje bademovog mleka
- 2 supene kašike kakao praha
- 1 kašika maca praha
- 2 kašike javorovog sirupa
- ½ kašičice kokosovog ulja
- prsthovat cimeta
- mali prsthovat morske soli
Priprema:
U blenderu izmiksujte bademovo mleko, kakao prah, maca prah, javorov sirup, kokosovo ulje, cimet i so. Ako nemate blender, ovo možete učiniti i žicom, ručno. Tečnost prebacite u šerpicu i zagrevajte iznad srednje vatre. Probajte i prema ukusu podesite slatkoću. Ako je pregusto, dodajte još bademovog mleka. Servirajte sa narendanom čokoladnom i kokosovim brašnom.

#2: Klasičan kakao sa vanilom
Sastojci za 2 šolje:
- 2 šolje mleka
- 3 kašike kakao praha
- 2 kašike smeđeg šećera
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- ¼ kašičice cimeta u prahu
Priprema:
- Zagrejte mleko u šolji u mikrotalasnoj ili u šerpici na šporetu. Umešajte kakao prah, smeđi šećer, ekstrakt vanile i cimet, uz pomoć žice. Dodajte šlag, malo cimeta, narendnu čokoladu ili maršmelou, prema želji.

#3: Meksički kakao sa čili papričicom
Sastojci za 4 šolje:
- 3 šolje mleka
- 3 supene kašike šećera
- 2 kašike kakao praha
- ½ kašičice mlevenog cimeta
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- ¼ kašičice čilija u prahu
- prstohvat kajen paprike
- prstohvat soli
- 60 grama tamne čokolade
Priprema:
Dodajte mleko, šećer, kakao prah, cimet, vanilu, čili u prahu i so u šerpicu. Pustite da se zagreje i onda ubacite iseckanu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne otopi u potpunosti, oko 5 minuta. Čokolada treba da bude vruća, ali ne i da ključa. Služite u šoljama sa šlagom i narendanom čokoladom, uz štapiće cimeta.

Ostavi odgovor
Vidi komentare