Tri rituala za jačanje samopouzdanja pred važan događaj

Ako i imate srećnu amajliju koju nosite sa sobom pred važan intervju, ispit ili nastup – znajte da niste jedini. Štaviše, psiholozi nazivaju ovu i slične rutine “pre-performance routine“, definisane kao niz sistematskih misli i akcija koje su usko povezane sa zadatkom. U nastavku pročitajte kako sebi možete podići samopouzdanje i umirite sebe pre važnog intervjua.

Psiholozi sa univerziteta u Vinčesteru (Velika Britanija) smatraju da nije jasno zašto ovi rituali funkcionišu, ali teorija je da nam “srećna rutina” pomaže da usmerimo pažnju, umanjimo distrakcije i aktiviramo sve ono što smo spremali ili vežbali za taj događaj (bilo da je intervju, ispit ili važan javni govor). Donosimo vam proverene trikove kako da osigurate uspešan ishod bilo kod važnog događaja!

Ojačajte samopouzdanje pred bitan događaj

Savet broj 1: Verujte u srećan predmet

Sigurno ste čuli od poznatih sportista, muzičara, ili uspešnih studenata da na dan važnog događaja, poput takmičenja, ispita, nastupa, nose svoj “srećni predmet”. To mogu biti čarape, grudnjak, olovka, majica, komad nakita… Ovi “srećni predmeti” crpe svoju moć iz dva izvora:

  • povezanost prvog dobrog ishoda sa tim predmetom – na primer, nosili ste određenu majicu kada ste položoli ispit i odjednom ste povezali uspeh sa predmetom koji je bio sa vama.
  • predmet je dodirnula neka “poznata” ili osoba kojoj se divite – kao što je primer da jedan američki neurohirurg drži u operacionoj sali stari  set hirurških intrumenata koji su pripadali njegovom mentoru, i na taj način ima osećaj kao da ga mentori i dalje vodi u operacionoj sali.

samopouzdanje

Savet broj 2: Poza super-heroja

Istraživač Poslovne škole Harvarda, Amy Cuddy,  popularizovala je koncept “poze super-heroja”, koja donosi uspeh i jača samopouzdanje pred važan događaj. Naime, raširite noge i položite ruke na kukove – baš poput Supermena. Na ovaj način, istraživači su otkrili da instantno dobijamo osećaj moći i ulazimo u pravo stanje uma koje nam je potrebno da zablistamo u važnoj situaciji.

U jednom istraživanju na univerzitetu Kolumbija, istraživači su zamolili ispitanike da napišu par rečenica o vremenu kada su se osećali ili moćno ili nemoćno. Potom su zamoljeni da potom sastave prijavu za posao ili da izađu na simulirani inervju. Ispitanici koji su pisali o trenucima kada su se osećali moćno su se pokazali značajno bolje u sastavljanju prijave za posao i na intervjuu u odnosu na one koji su pisali o trenucima nemoći.

samopouzdanje

Savet broj 3: Vizualizujte dobar ishod

Pre  nego što izađu da se takmiče, profesionalni sportisti vizualizuju korak-po-korak sve delove uspešnog performansa. Ovo je sjajna tehnika za podsticanje samopouzdanja. Takođe, pomaže i da se prisetite situacija kada ste zasijali, ili čak da pogledate fotografije sa uspešnih događaja.

Vaša “srećna” rutina ne mora biti dugačka ni previše elaborirana. Ono što je važno jeste da razvijete jednu od ponuđenih (ili sve tri) i da ih konstantno primenjujete u situacijama koje su vama bitne: na ispitu, intervjuu za posao, važnoj poslovnoj prezentaciji ili takmičenju.

Pročitajte još i: Izgledajte nepogrešivo na razgovoru za posao – poslušajte savete HR eksperta!samopouzdanje

error: Content is protected !!