Srce, ruža, Kupidon: Šta znače simboli Dana zaljubljenih?

dan zaljubljenih

Za Dan zaljubljenih vezujemo mnogo različitih simbola, koji izražavaju ljubav. Srce, Kupidon, ruže, golubice – samo su neki od simbola koji označavaju Dan zaljubljenih. To je danas široko priznat praznik ljubavi, kada pokazujemo naklonost prema voljenima, uz pomoć sitnica kao što su cveće, slatkiši i nakit. U nastavku saznajte šta označavaju najpoznatiji simoboli ovog praznika.

Šta označavaju simboli Dana zaljubljenih?

Srce

Ranije je verovatno da je srce centar svih ljudskih emocija. Prema toma, poklanjanje srca je označavalo nesebični akt davanja svega onome koga volite. Iako drevni Rimljani (kada je praznik i nastao) nisu bili svesni da je srce odgovorno za pumpanje krvi kroz sistem cirkulacije, znali su da je ono centar svih osećanja. Ovo drevno verovanje traje i danas.

Kupidon sa strelom

Ljubav i privlačnost koju osećaju muškarac i žena jedno za druge se tradicionalno pripisuje mitološkom bogu, Kupidonu. Na latinskom, reč “cupid” oznavača želju. Kupidon je predstavljen kao goli, puniji dečačić sa krilima i velikim osmehom. On nosi luk i strelu, kojima “gađa” srca mladih.

Povezano: Praznik ljubavi – zašto slavimo Dan zaljubljenih?

kupidon

Crvene ruže

Još od pamtiveka, voljene žene su se poredile sa ružama. Ukoliko ispremaštamo red slova u reči “ROSE”, dobijamo reč “EROS”, a to je bog ljubavi. Ruža je tradicionalni izbor parova širom sveta. Crvena ruža se vezuje za jake emocije između partnera, i zato je poklanjanje crvene ruže za Dan zaljubljenih, jedan od najčešćih gestova.

Bele golubice

Popularno je mišljenje da ptice biraju svoje parove za tu godinu, baš 14. februara. Pošto golubovi imaju samo jednog partnera za ceo život, one simbolišu lojalnost, vernost i ljubav. Ljubavni papagaji (male ptice šarenog perja), koje žive u Africi se još nazivaju i “lovebirds”, jer se maze jedno pored drugog, i ne mogu preživeti bez partnera.

Povezano: 9 beauty saveta za romantičan izgled na Dan zaljubljenih

golubice

Ruke

Ruke dame su omiljena dekoracija za Dan zaljubljenih, i označava ženstvenost. Ženska ruka je obično ukrašena bogatom narukvicom i prstenom sa kamenom koji stoji na srednjem prstu. Ukrštene ruke partnera predstavljaju reminiscenciju na ruke Kraljice Viktorije i njenog partnera, Princa Alberta – a to je simbol prijateljstva Engleske i Nemačke.

Plišani meda

Niko ne zna precizno zašto je plišani meda postao jedan od simbola Dana zaljubljenih, ali najverovatniji razlog je komercijalne prirode, zbog širenja praznika i konzumerističkih namera. Još od dečjih dana, plišani meda je simbol za nešto mekano i slatko, idealno za maženje. Osim toga, za razliku od čokolade ili cveća, plišani meda je poklon koji traje, i koji nam služi kao podsetnik na stvari koje nam mame osmeh: detinjstvo, veze, topla sećanja.

plišani meda

Trake, čipka i karneri

Trake i čipka se povezuju sa ljubavlju još od dana kada je vitez išao u bitku, noseći šal ili maramicu svoje voljene. Tada se čipka koristila za izradu ženskih maramica, a običaj je bio da dama ispusti svoju maramicu na put onog muškarca, čiju pažnju želi da privuče. Romantično, zar ne?

Da li i vi obeležavate Dan zaljubljenih?

Pročitajte još i: 5 lakih make-up ideja za Dan zaljubljenih

error: Content is protected !!