Koliko zaista traje efekat glatke kože posle depilacije i kako da ga produžite?

depilacija voskom

Depilacija, brijanje, šećerna pasta – postoji toliko različiith načina da efikasno uklonite dlačice, tako da je teško odlučite za koju metodu da se opredelite. Kada se pravilno radi, depilacija voskom uklanja dlačice iz korena i traje 4-6 nedelja za glatki finiš kože. Međutim, koža često ne bude glatka punih 6 nedelja. Zapravo, većina dama iskusi rast dlačica mnogo ranije. Depilacija voskom definitivno nije za svakoga (posebno ne za one sa niskim pragom bola), ali kada se radi od strane profesionalca, rezultati mogu biti fantastučni! Koliko brzo će dlačice rasti, zavisi od više faktora – saznajte ih u nastavku!

Koliko traje efekat depilacije voskom?

Depilacija voskom pruža dugotrajne rezultate – morate se depilirati svakih 3-6 nedelja, čime štedite vreme. Neke žene odlaze na depilaciju i češće, posebno za regije poput nausnica, obrva ili pazuha. Rast dlačica zavisi od više faktora: prosečnog ciklusa rasta, vašeg ličnog ciklusa rasta dlačica, lomljenja dlake i učestalosti depilacije. Ovo poslednje je možda i najvažnije. Ako se depilirate svake 2-4 nedelje, onda baš sve dlačice mogu biti iščupane iz korena. Verovatno ćete primetiti da je vaša koža duže vreme glatka, i moći ćete da rastegnete vreme između dva tretmana. Neko ko se dugo depilira voskom (ili šećernom pastom, isto je), vremenom će oštetiti folikul dlake, i time uzrokovati trajni prekid rasta dlačica. Takođe, uzrast, hormonski nivoi i lekovi koje uzimate igraju važnu ulogu u tome koliko će vam brzo izrasti nove dlačice.

depilacija voskom

Da li to zavisi i od regije koja se depilira?

Različite regije lica i tela imaju različite faze rasta, odmora i otpadanja dlačica. Hormoni, poput estrogena, imaju veliki uticaj na vfazu rasta dlačica. Genetika, uzrast, godišnje doba i nivo hormona igraju važnu ulogu u ličnom ciklusu rasta dlačica. Takođe, različite regije tela imaju različite debljine dlačica: bikini zona ima deblje i tamnije dlačice, za razliku od nežnog paperja na licu. Na kraju, ovo sve znači da vaš efekat depilacije nogu neće trajati isto kao vašoj prijateljici, niti će dlačice rasti u istom ritmu kao i npr. bikini zona koju ste depilirali istog dana kad i noge.

Pročitajte još i: Najčešće greške početnika – zašto vam kućna depilacija ne uspeva?

Faze rasta dlačica

Postoje 3 faze rasta dlačica:

  • Rast
  • Odmor
  • Tranzicija

U svakom trenutku, oko 90% folikula na našem telu je u fazi rasta. Ostatak dlačica je ili u fazi tranzicije (1-2%) ili u fazi odmora (8-9%). To znači da kad god se depilirate, postoji šansa da određeni broj dlačica ispod kože raste, i da još nije izbila na površinu. Takođe, ove dlačice mogu biti tik iznad kože, ali nedovoljno su dugačke, da ih vosak pokupi. Zato će posle par dana od depilacije, ove dlačice izaći na površinu. Kako bi vosak uhvatio sve dlačice, potrebno je da budu barem 5 mm.

depilacija voskom

Kako da produžite efekat depilacije?

Postoje načini na koje možete usporiti rast dlačica i održavati efekat depilacije kod kuće, između dve posete salonu. Radi se o kozmetičkim preparatima namenjenim usporavanju rasta dlačica. Takođe, važ on je da odolite želji za brijanjem regije između dva tretmana depilacije. Kako bude vreme prolazilo, a vi se redovno depilirate, primetićete kako su folikuli sve slabije, dlačice se mnogo lakše depiliraju, a vreme između dve depilacije postaje sve veće.

Pročitajte još i: 7 razloga zašto je depilacija šećernom pastom bolja od voska?

error: Content is protected !!