Tačkice po nogama posle brijanja: Kako da se rešite “strawberry legs” problema?

strawberry legs

Posle brijanja nogu, da li ste ikada primetile sitne crne tačkice koje su se pojavile niotkuda? Vaše noge su možda svilenkasto glatke na dodir, ali ponekad izgledaju kao da ste promašile po koje mesto kada ih pogledate. Ako ne možete ništa napipati da dodir, ali vidite crne tačkice, verovatno imate slučaj “stawberry legs” problema. Ovaj naziv je inspirisan sitnim crnim semenkicama koje prekrivaju površinu jagode,  a odnosi se na stanje poznato i kao keratosis pilaris. U nastavku otkrivamo kako da rešite i sprečite ovaj problem.

Šta uzrokuje “straberry legs” problem?

Ovo se dešava na mestima na kojima se brijete. Male crne tačkice, koje liče na semenke koje se nalaze na jagodama su zapravo otvorene pore, koje u sebi čuvaju masnoću, prljavštinu ili bakterije posle brijanja. Koža kreira nakupite proteina keratina, koji onda stvara čepić kojim se bloraki folikul dlake, čime se dovodi do stvaranja malih bubuljica. Ovaj češ takođe može uzrokovati upalu na koži, a zato se dešava crvenilo oko svakog folikula dlake.

View this post on Instagram

A post shared by Proactive For Her (@proactiveforher)

Kako da tretirate i sprečite “strawberry legs”?

Najveća greška kod rešavanja ovog problema jeste ta što pokušavate da ispilingujete ove tačkice uz pomoć fizičkog eksfolijatora. Dermatolozi savetuju da je ovo vrlo pogrešno i da ćete ovako stvoriti još više crvenila i iritacije, čime ćete prvobitno stanje učiniti mnogo gorim. Umesto ovoga, isprobate hemijski piling, kojim ćete ubrzati odbacivanje odumrlih ćelija kože i učiniti je manje sklonom zapušavanju pora.

Najbolji proizvodi za rešavanje ovih problema su preparata na bazi AHA i BHA kiselina. Posebno su dobri oni sa sa salicilnom kiselinom, jer ona duboko prodire unutar pore i čisti je dubinski. Birajte gelove za tuširanje i kupke na bazi ovih kiselina, ili prebrišite noge tuferom natopljenim tonikom sa ovim kiselinama (naravno, NE odmah posle brijanja).

strawberry legs

Kontinuirana upotreba pilingujućih krema i losiona će zasigurno zagladiti kožu i minimizovati crvenilo, i tokom vremena tako možete “izlečiti” stanje “strawberry legs” problema.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!