5 vežbi koje možete raditi na poslu

By  |  0 Comments

Čak i ako uživate u onom što radite, posao može biti opasan po vaše zdravlje. Da biste se izborli sa negativnim efektima radne rutine od “9 do 5”, važno je da vežbate. Nema više napornog treninga nakon posla, jer možete da probate ovih 5 vežbi koje možete raditi na poslu.

Kancelarijski poslovi ne zahtevaju puno kretanja, što olakšava dobijanje na težini. Pored kilaže, povećavaju napetost leđa, zglobova, očiju i vrata, a mogu dovesti i do gubitka mišiće mase. Uz malo kreativnosti, možete iskoristiti nekoliko slobodnih minuta na poslu da vežbate u tajnosti.

Niko neće ni primetiti – vežbajte na poslu

Pilates lopta

Probajte vežbe za jačanja trbušnih mišića na poslu – zamenite kancelarijsku stolicu pilates loptom. Vežbe sedenja na pilates lopti primoravaju vas da koristite mišiće da biste održali uspravan položaj. Poboljšava ravnotežu, jača osnovne mišiće i oslobađa stresa donji deo leđa. Sedite na pilates loptu i pronađite ravnotežu – ispravite se i raširite noge u visini ramena.

Povezano: Predugo sedenje je opasno za vaše zdravlje!

Ispod stola

Dok čitate izveštaj sa sastanka, radite vežbe za istezanje nogu. Sedite uspravno za radni sto – stopala na podu,  zategnuti trbušni mišići. Ispravite pa podignite jednu nogu do nivoa kuka, zadržite 10 sekundi pa opustite. Ponovite vežbu 15 puta, pa promenite nogu. Ili, dok sedite, podignite noge u zrak pa ih ukrstite, gornjom nogom pritiskajte donju dok vam se mišići ne umore, pa promenite nogu.

Mašina za fotokopiranje

Vreme provedeno gledajući papire kako izlaze iz mašine za fotokopiranje možete provesti vežbajući. Iskoristite ove plemenite minute za vežbe jačanja nogu. Naslonite se na mašinu za fotokopiranje pa dignite desnu nogu unazad, petu što više možete približite zadnjici. Polako spustite desnu nogu, pa ponovite vežbu s levom (30 sekundi za svaku nogu). Ili se uspinjite na nožne prste – podignite pete i stojte na prstima, pa se spustite i tako 30 puta.

Uza zid

Odmorite se od sedenja u stolici i zategnite butine – stanite uza zid. Naslonite se leđima na zid i savijajući noge, lagano spuštajte leđa niz zid, sve dok vam kolena ne budu pod pravim uglom. Koristeći snagu gornjeg dela tela, ostanite u sedećoj pozi 15 sekundi. Ponovite vežbu sa drugom nogom.

Flaša vode

Puna flaša vode je odlična zamena za teg i vežbe jačanja ruku. Dok sedite uspravno, držeći flašu vode u desnoj ruci iznad glave, polako savijajte ruku iza. Ponovite 15 puta pa promenite ruku. Ako vas neko prekine, možete jednostavno uzeti gutljaj vode. Ili, podignite ruku u kojoj držite flašu vode ispred grudi pa je lagano ispružite u stranu i okrećite levo desno. Ponovite 10 puta, pa uradite vežbu sa drugom rukom.

Povezano: Mozak u formi – Redovno vežbanje pozitivno utiče i na mozak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!