8 nezdravih navika koje ubrzavaju proces starenja

starenje

Ne postoji beg od starenja – niti bi trebalo da osećate pritisak da izgleda kao da ste ga izbegli. Ali – veliko odstupanje u izgledu, u odnosu na broj godina nije samo do genetike. Životni stil može učiniti veliku razliku, kada je reč o tome kako izgledamo i osećamo se. Hronične bolesti, nezdrava ishrana, štetne navike, poput pušenja i pića, značajno ubrzavaju prirodan proces starenja. U nastavku zato donosimo 8 lifestyle izbora koji mogu učiniti da izgledate starije nego što jeste!

Da li i vi pravite ove nezdrave životne izbore?

#1: Preterana konzumacija alkohola

Prema naučnim studijama izvedenim na Oxford univerzitetu, novi dokazi ukazuju na to da alkohol ubrzava biološko starenje, tako što oštećuje DNK. Osim toga, ova praksa povećava rizik od bolesti u starosti, poput Alchajmera, kancera i srčanih bolesti. Naravno da ne možemo promeniti genetiku, ali možemo promeniti životni stil, tako što ćemo smanjiti praksu ispijanja alkohola, uvesti frizičku aktivnost i odreći se cigareta, ako želimo da smanjimo rizik bržeg biološkog starenja.

#2: Sunce

Mnoge studije su pokazale koliko sunčevi zraci ubrzavaju starenje – jedna francuska studija iz 2013. godine je pokazala da je UV zračenje odgovorno za čak 80% vidljivih znakova starenja! Zato je SPF krema koju nosite tokom CELE godine jedna pouzdana zaštita i anti-age krema.

starenje

#3: Sedelački način života

U poslednjih nekoliko godina (ili decenija), životni stil većine ljudi postaje pretežno sedelački, a kako starimo, sve je teže izgraditi mišiće. Svake godine, nakon 35. godine života, gubimo oko 1% mišićne mase, čime povećavamo rizik od padova, fraktura i osteoporoze.

Zato budite aktivni u svakodnevnom životu – pređite dnevno 6000 koraka, ili idite stepeicama. Posvetite se kućnim vežbama, jogi, plivanja ili nekom sportu.

#4: Pušenje

Pušenje direkto utiče na proizvodnju kolagenih vlakana, proteina koji kožu čine zdravom i elastičnom. Kako starimo, naša tela proizvode sve manje i manje kolagena, zbog čega koža počinje da visi i da se bora. Pušenje može ubrzati ovaj proces, što uzrokuje preuranjeno starenje.

#5: Loša ishrana

Namirnice bogate vlaknima, poput povrća, pasulja, žitarica i voća su povezane sa dužim životnim vekom. Isto se odnosi na namirnice bogate vitaminom C i beta-karotenom, kao i drugim antiokisdantima. Ova vlakna su važni nutrijenti koji regulišu nivo šećera u krvi, snižavaju holesterol i održavaju zdravu crevnu floru. Uključivanje izvora zdravih mesti, poput ribe, avokada i orašastih plodova je takođe veoma važno, za izbalansiranu ishranu.

Povezano: Ove namirnice ubrzavaju starenje kože

starenje

#6: Dugoročni stres

Dugoročni stres je direktno povezan sa znacima preuranjenog starenja. Zato je dobra ideja da počnete da se bavite ovo temom aktivno. Možete početi tako što ćete zapisivati u dnevnik koji su vam to tačno okidači stresa, ili se upustite u relaksacione terapije, poput dubokog disanja, meditacije, joge ili “mindfulness”-a. Ako patite od anksioznosti ili depresije, važno je da potražite pomoć lekara ili psihologa.

#7: Preskakanje vitamina

Vitamin D je veoma važan nutrijent koij pomaže smanjivanju efekta starenja. Tokom zimskih meseci se posebno preporučuje, kada ima manje sunca, jer ga je teško uneti kroz namirnice. Sunčeva svetlost je takođe dobar izvor vitamina D, dokom letnjih meseci. Takođe, uzimanje omega-3 suplemenata je važno, za usporavanje procesa starenja. Pre uzimanja bilo kakvih suplemenata, konsultujte se sa vašim farmaceutom ili lekarom.

#8: Manjak sna

Kratko i loše spavanje je u direktnoj vezi sa dosta starijim izgledom. Postarajte se da dnevno imate 7-9 sati kvalitetnog sna. Obratite pažnju na “bedtime” rutinu i okruženje, izbegavajte kofein posle ručka, ekran pre spavanja, i uradite lagane vežbice 2 sata pre odlaska na spavanje.

starenje

Pročitajte još i: Šta je digitalno starenje kože i kako to da sprečite?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!