Preterali ste sa hranom za doček? Ovih 5 namirnica vrše DETOX organizma!

detox organizma

Nova godina, a i sama praznična sezona, je period kada većina nas popusti sa zdravom i izbalansiranom ishranom, i stoga se prepustimo svim kulinarskim zadovoljstvima. Praznična hrana je masna, teška, začinjena, pržena, i stoga teško padne na stomak. Period posle Nove godine, jer odličan da započnete sa detox-om organizma. Namirnice poput cvekle, limunove trave i belog luka, mogu pomoći da izbacite toksine iz tela. U nastavku vam donosimo 5 namirnica kojima ćete izvršiti detox posle obilne novogodišnje večere.

Detox posle praznika: ovih 5 namirnica će vam pomoći

#1: Špargle

Špargle su stara detox namirnica, koje se koristi u ishrani i zbog svojih medicinskih benefita. Odličan je izvor esencijalnih nutrijenata, vitamina i minerala, koji prijaju zdravlju. Ne samo što detoksikuje štetne supstance iz tela, već i održava dobro zdravlje srca. Pošto jetra “odrađuje” ceo proces deoktiskacije u našem telu, špargle joj mogu pomoći. Najbolje je da ih konzumirate u vidu soka, kako biste isterali toksine iz organizma.

detox organizma

#2: Beli luk

Ako osećate bol u grlu, onda je vreme da u pomoć prizovete beli luk! On je pun prirodnih antibiotika, koji pružaju veliko olakšanje. Možete ga pojesti uz čašu tople vode. Osim toga, ova detox namirnica kontroliše krvni pritisk i nivo holesterola. Ako ste pojeli mnogo masne hrane za novogodišnu noć, konzumiranje belog luka može poništiti taj efekat.

Povezano: Bez griže savesti – brzi detox posle praznične trpeze

#3: Zeleni čaj

Ovom fenomenalnom čaju nije potreban uvod. Radi se o sjajnom detox napitku koji je pun aktioksidanata koji neutrališu slobodne radikel u telu, pre nego što uzrokuju veću štetu. Zato ga uključite u svakodnevnu ishranu, i mimo detoxa.

detox organizma

#4: Maslinovo ulje

Maslinovo ulje “podmazuje” unutrašnje organe i potpomaže radu creva, što ga čini odličnim detox agensom. Takođe, maslinovo ulje deluje kao okidač jetri da izgura komade žuči i održi svoju zdravu funkciju. Maslinovo ulje je ujedno i antioksidant, koji spira štetne hemikalije iz tela.

#5: Pšenična trava

Zbog svog alkalnog svojstva, pšenična trava deluje kao fantastičan detox agens. Odličan je “lek” posle junk food-a, koji ste uneli tokom praznika, a osim toga, deluje i kako booster metabolizma. Pšenična trava snižava šećer u krvi i ispira višak toksina i šećera iz tela.

detox organizma

Pročitajte još i: 4 napitka za brzi detox posle praznika

error: Content is protected !!