Laneno seme – prijatelj zdravlja žene i savršeni izvor fitoestrogena

By  |  0 Comments

Ono što bi svaka dama trebalo da zna bez obzira na godine, jeste koliko laneno seme kao namirnica ima pozitivan uticaj na balans i zdravlje organizma. O tome na koji način laneno seme deluje na zdravlje žene, koje sastojke sadrži i kako ga je najbolje konzumirati, imaćete prilike da pročitate u nastavku ovog teksta.

Na koji način laneno seme deluje pozitivno na zdravlje žene?

Laneno seme, izuzetno je bogato fitoestrogenim biljnim hormonima, koji nakon što se unesu u organizam ispoljavaju osobine estrogena koji se prirodno luči unutar organizma. Zbog ovakve činjenice koju poseduje, laneno seme je posebno preporučljivo konzumirati u periodu trajanja PMS-a, kao i u periodu trajanja menstrualnog ciklusa.

U periodu trajanja PMS-a, laneno seme ima osobinu da umanjuje intezitet simptoma koji se javljaju ili da ih čak u potpunosti neutrališe. Isti uticaj na organizam, laneno seme ima i u periodu trajanja menstrualnog ciklusa.

PMS – Ludilo savremene žene

pms

Pored toga, zbog činjenice da sadrži fitoestrogene biljne hormone, laneno seme deluje na zdravlje žene i tako što sprečava pojavu tumora na materici, tumora jajnika ili tumora dojke.

Takođe, laneno seme, ima pozitivan uticaj i na organizam žena u menopauzi. U tom periodu, izuzetno je korisno na prirodan način nadomeštati nivo estrogena. Baš zato, laneno seme što redovnije treba konzumirati u periodu menopauze.

Nega kože u periodu menopauze

laneno seme

Koje sastojke sadrži laneno seme?

Osim fitoestrogenih biljnih hormona, laneno seme takođe sadrži izobilje drugih elemenata, koji su za zdravstveni balans neophodni ljudskom organizmu. To su: kalcijum, fosfor, cink, mangan, kalijum, selen i brojni drugi elementi. Svaki od navedenih elemenata pojedinačno, ali i udruženo sa drugim elementima koje laneno seme sadrži, ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja.

Ovo su samo neki od načina na koje laneno seme deluje na zdravlje:

  • Reguliše probavnu funkciju,
  • Eliminiše ili značajno neutrališe nivo lošeg holesterola u krvi,
  • Smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja,
  • Smanjuje simptome depresije,
  • Pospešuje funkciju varenja,
  • Smanjuje simptome čira na želucu,
  • Reguliše nivo želudačne kiseline.

Kako konzumirati laneno seme?

Laneno seme je izuzetno tvrdo i zato ga je pre konzumiranja najbolje potopiti u vodu, jogurt ili sok i ostaviti da odstoji sve dok ne nabubri i omekša. Tako pripremljeno laneno seme, možete dodati u musli i pojesti ga ili ga konzumirati uz jogurt. Takođe, laneno seme možete dodavati i u različita kuvana jela pri kraju kuvanja ili u testa za pripremu slanih ili slatkih peciva.

Hrono mafini za zdrav doručak – 4 recepta

Ukoliko vam se laneno seme u predloženoj formi konzumiranja ne dopada, možete ga jednostavno samleti i u obliku praha dodati u jela u toku njihove pripreme. Na taj način, nećete ni primetiti da ste konzumirali laneno seme, a u organizam ćete ipak uneti sve hranljive sastojke koji su u njemu sadržani.

jelo sa lanenim semenom

Takođe, samleveno sveže laneno seme, možete upotrebiti i za pripremu hranljivog napitka. Jednostavno, prah pomešajte sa kojim god želite napitkom i popijte. Na taj način, laneno seme će sadržati maksimalnu koncentraciju hranljivih sastojaka i maksimalno pozitivno će delovati na vaš organizam, jer neće biti izloženo termičkoj obradi koja smanjuje koncentraciju hranljivih sastojaka.

*************************************************************************

Pratite svoj omiljeni ženski portal i na društvenim mrežama:

YouTube, Facebook, Instagram, Twitter.

*************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!