Paleo dijeta zapravo predstavlja dugoročan režim ishrane koji se oslanja na teoriju o stepenu prilagođenosti, odnosno neprilagođenosti ljudskog organizma određenim vrstama namirnica. Konkretnije, jedno od osnovnih pravila na kojima se paleo dijeta temelji, jeste obaveza da se konzumiraju namirnice koje su bliske onim koje su konzumirali naši davni preci u doba paleolita (starijeg kamenog doba). Drugo pravilo je da se iz upotrebe isključe namirnice koje u pomenutom vremenskom razdoblju nisu postojale ili nisu bile dostupne čoveku. Paleo dijetu je osmislio profesor Loren Kordejn, a više o njoj saznajte u nastavku teksta.
Šta još treba da znate o paleo dijeti?
Naime, prema rečima profesora Kordejna, ali i prema rečima mnogih koji podržavaju njegovu teoriju i već su isprobali paleo dijetu, ljudski organizam ne reaguje isto na namirnice za koje je genetski predodređen i na namirnice na koje se silom prilika adaptirao.
Osoba koja konzumira namirnice koje su bile zastupljene u ishrani davnih predaka, ima nemerljivo veće predispozicije da razvije bolje psiho fizičke sposobnosti, nego što je to slučaj sa osobom koja konzumira namirnice “novog doba”.
Samim tim, pojava viška kilograma, pojava zdravstvenih smetnji ili pojava gubitka energetske ravnoteže, znatno su ređe kod osoba koje se pridržavaju paleo dijete.
Povezano: Dijeta 10 posto: Brzo do vitke linije!
Namirnice koje treba konzumirati u okviru paleo dijete:
- Sve vrste svežeg voća i prirodnih voćnih sokova bez šećera,
- suvo voće u ograničenim količinama (do 150 grama nedeljno),
- sve vrste svežeg povrća koje ne sadrži skrob (paradajz, kupus, krastavac, šargarepa, paprika, luk, tikvice, patlidžan…),
- sve vrste mesa (uključujući riblje meso, kao i morske plodove),
- pečurke,
- jaja,
- maslinovo ulje,
- med.
Namirnice koje ne treba konzumirati u okviru paleo dijete:
- Mleko i mlečni proizvodi,
- povrće koje sadrži skrob (krompir, pasulj…),
- žitarice,
- proizvodi od sojinog brašna ili od kukuruznog brašna,
- slatkiši (uključujući i čokolade),
- proizvodi za grickanje (čips, smoki, grisine…),
- prerađeni mesni proizvodi (salama, šunka, viršle, pašteta…),
- namazi (majonez, kečap, senf…),
- rafinisana ulja,
- sirće (u toku pripreme salate kao zamena za sirće koristi se sok od svežeg limuna).
Ostavi odgovor
Vidi komentare