Post-praznični “bluz”: 10 načina kako da ga pobedite kada prođu praznici

post-praznični bluz

Post-praznični period često učiniti da se osećamo loše, depresivno i pomalo tužno. Na sreću, postoji toliko načina da povratite praznični duh, posle ovog perioda. U nastavku vam otkrivamo kako da ne dozvolite da vas pobedi post-praznični bluz.

10 saveta kako da pobedite post-praznični bluz

#1: Napravite plan

Posle novogodišnjeg uzbuđenja, povratak u regularnu svakodnevnu rutinu može biti veliki šok. Dobar način da rešite ovaj osećaj jeste da imate nešto čemu ćete se radovati. U zavisnosti od vašeg budžeta i životnog stila, to može biti planiranje večernjeg izlaska ili bukiranje kratkog vikend-putovanja. Šta god da isplanirate, postarajte se da to bude nešto čemu ćete se radovati, tako da počnite već danas da brojite dane.

#2: Smejte se

Smeh dokazano podiže raspoloženje, otpušta endorfine koji konstantno podižu duh i čine da se osećamo srećno i ispunjeno. Kako biste podigli raspoloženje, skinite neku komediju ili pročitajte duhovito knjigu, i provedite par sati vežbajući mišiće za smejanje.

smejanje

#3: Preuzmite rizike

Ako se osećate neinspirisano i bezvoljno posle novogodišnjih i božićnih praznika, ništa vas neće “podići” koliko izlazak iz zone komfora i preuzimanje novih rizika. Obavežite se na to da radite jednu novu stvar nedeljno koja vas pomalo plaši ili vas izvodi iz zone komfora. Bilo da je to nešto malo (poput započinjanja razgovora sa stranecem) ili veliko (npr. emigriranje u drugu zemlju), osvajanje strahova će vas postaviti u dobro raspoloženje.

#4: Budite aktivni

Iako vas osećaj post-prazničnog bluza neće ubaciti u aktivni mod za vežbanje, fizička aktivnost je najbolje što možete da uradite za sebe u tom periodu. Vežba ne samo da otpušta endorfine koji utiču na bolje raspoloženje, već ćete tako rešiti i višak kilograma nakon obilen praznične trpeze. Izađite napolje na džogiranje, ili isprobate jogu ili vožnju bicikla.

#5: Pazite šta jedete

Iako je primamljivo da zakopate tugu i bezvoljnost u gomili junk hrane, zdrava ishrana je mnogo bolja opcija da se osećate dobro. Napunite frižider namirnicama koje poboljšavaju raspoloženje (one koje sadrže vitamin B, koji pomaže mozgu da proizvode serotonin i one sa omega-3 masnim kiselinama koje podižu iz depresivnog stanja).

Povezano: Preterali ste sa hranom za doček? Ovih 5 namirnica vrše detox organizma

zdrava ishrana

#6: Pripazite na sezonsku promenu raspoloženja

Ako mislite da je mrak i hladno vreme nešto što doprinosi vašem osećaju tuge i bezvoljnosti posle praznika, moguće je da patite od sezonskog afektivnog poremećaja (seasonal affective disorder). Ako se osećate depresivnije ili letargično tokom jeseni i zime, možda vredie da uložite u lampu koja indukuje vitamin D putem svetlosti, a namenjena je upravo ovom poremećaju. Ova lampa smanjuje efekta nedostatka prirodnog svetla tokom zimske sezone.

#7: Budite nesebični

Dobra ideja da sebi skrenete misli posle praznika jeste da se fokusirate na druge. Odvojite vreme za volonterski rad ili svaki dan uradite nešto lepo za druge. Ne samo da će vas ovo odvratiti od lošeg raspoloženja, već će vam pomoći da ubacite stvari u pravu perspektivu.

#8: Oživite društveni život

Provođenje vremena sa bliskim ljudima deluje kao instant mood booster, ali se ne možete uvek osloniti na druge da napravite planove. Ako je vašem društvenom životu posle praznika potrebno poboljšanje, vreme je da postanete proaktivni. Uzmite telefon i napišite poruku za kafu onim prijateljima koje dugo niste videli. Alternativno, upišite se na kurs ili hobi i počnite da upoznajete nove ljude.

druženje sa prijateljima

#9: Sredite finansije

Još jedan razlog zašto se ljudi osećaju loše posle praznika jeste to što konstantno brinu o finansijama, pošto su praznici poznati po tome da nam isprazne novčanik. Razmotrite vaše finansijsko stanje i postavite sebi budžet za narednih nekoliko meseci. Na ovaj način se nećete jesti oko toga kako da pregurate januar. Suočite se sa finansijama, i onda ćete moći krenuti napred.

#10: Napravite promene u životu

Ako vas sama pomisao na vraćanje u regularnu rutinu baca u depresivno raspoloženje, možda je to znak da morate napraviti neke promene u životu. Iako se svi osećaju loše oko povratka na posao, ukoliko vas to baca u depresiju, vreme je možda da razmislite o promeni posla. Alternativno, možete promeniti i neki drugi aspekt život koji vas čini nesrećnim – bilo da je to partner ili višak kilgorama. Suočite se sa istinom i napravite neke pozivitne promene koje će uticati na vaše zadovoljstvo ubuduće.

Pročitajte još i: 6 saveta kako da raskitite novogodišnju jelku bez nereda

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!