Saveti za mršavljenje prema starosnoj dobi

mršavljenje

Suvišni kilogrami se skidaju vrlo lako, samo ako prilagodite ishranu i vežbanje vašoj starosnoj dobi.

Mršavljenje u dvadesetim

U dvadesetima mnoge žene dobijaju na težini zbog stresa i prebukiranošću poslom, odnosno višečasovnog sedenja te je pešačenje najbolji vid rekreacije jer troši više masti nego trčanje. Redovno pešačenje od kuće do posla, odlazak u toalet ili tapkanje nogama ispod stola smanjuje telesnu masu, reguliše apetit, ali i opušta i relaksira. Tokom pešačenja ne nalivajte se vodom, pijte je u manjim gutljajima i po potrebi.

Kalorijsku potrošnju u dvadesetima i ubrzan gubitak suvišnih kilograma možete ostvariti i pomoću treninga snage. HIIT trening je najučinkovitiji za mršavljenje jer i nakon treninga tera organizam da sagoreva kalorije. Idealan je za osobe koje imaju ograničeno vreme za fizičku aktivnost, a može trajati od 5 do 30 minuta.

8 najefikasnijih DIJETA
Pogledajte i koje su to najefikasnije dijete koje će vam olakšati vraćanje u formu!

Mršavljenje u tridesetim

S obzirom da mišićna masa, koja je glavni pokretač vašeg metabolizma, prirodno počinje da opada tokom vremena, vežbe koje ste radili u dvadesetima ne možete da praktikujete i u tridesetima jer vežbanje, pored za vitkost, postaje važno i za održavanje zdravlja. Takođe, u tridesetima žene osnivaju porodicu, rađaju ili su već rodile te trening treba biti brz i efikasana.

Počnite od pravilne ishrane – da biste efikasno gubili kilograme i izgradili mišićnu masu, povećajte unos proteina. Birajte treninge gde se izmenjuju teže i lakše vežbe sa fokusom na stomak, leđa i guzu, koji su vremenski ograničeni i obuhvataju više mišićnih grupa.

Mršavljenje u četrdesetim

Zbog usporenog metabolizma i smanjenog nivoa mišićne mase, u četrdesetim se kilogrami lakše nagomilavaju oko struka. Takođe, nivo estrogena se smanjuje i nastupa menopauza te je važno vežbati i pravilno se hraniti i kako biste sprečili nastajanje osteoporoze. Smanjite telesnu masu i ojačajte kosti brzim hodanjem ili laganim trčanjem (od 45 do 60 minuta),  odvojite sat vremena za trening s tegovima, za plivanje ili vožnju bicikla.

error: Content is protected !!