Sonoma dijeta: Do vitke linije u 3 faze

By  |  0 Comments

Sonoma dijeta, takođe je poznata i pod nazivom Kalifornijska dijeta i preporučena je dojiljama, odnosno damama koje su se tek nedavno ostvarile u ulozi majke i koje žele da se oslobode viška kilograma.

Kako je koncipirana sonoma dijeta?

Sonoma dijeta se sastoji iz tri faze. Prva faza ima za cilj da postepeno i pritom zdravo navikne organizam na novi režim ishrane i da podstakne topljenje masnih naslaga. Druga faza ima za cilj da telo dovede do savršene linije, odnosno da vas oslobodi viška kilograma. Treća faza Sonoma dijete, ima za cilj da vam pomogne da održite vitku liniju i da vratite izgled kakav ste imali pre trudnoće.

3 faze Sonoma dijete

Prva faza

Prva faza Sonoma dijete traje deset dana i za vreme njenog trajanja moguće je izgubiti do tri kilograma telesne mase.

U prvoj fazi, potrebno je da korigujete ishranu – iz upotrebe izbacite hleb i testenine, povrće koje sadrži visok procenat skroba u svom sastavu, voće, šećer, slatkiše i masne vrste mesa, kao i mesne prerađevine.

Ono što je dozvoljeno da konzumirate jeste povrće – sve vrste povrća koje ne sadrži skrob. Od povrća koje sadrži skrob, dozvoljeno je koristiti grašak, ali u umerenim dnevnim količinama, što znači do dve manje porcije.

Dozvoljeno je da konzumirate – u malim količinama, što znači do dve porcije dnevno – i riblje meso, morske plodove, pileće meso, juneće meso, soju, mleko i mlečne proizvode sa niskim procentom mlečne masti, jaja, maslinovo ulje, orašaste plodove, kao i cele žitarice.

Povezano: Dijeta 80/20: Jedite bez osećaja krivice!

Druga faza

Druga faza Sonoma dijete treba da traje onoliko koliko je potrebno da se oslobodite preostalog viška kilograma.

U ovoj fazi, izbor namirnica treba da ostane isti, s tim da je u jelovnik dozvoljeno postepeno ubacivati povrće koje sadrži skrob i dozvoljeno je jesti voće u količini od dve porcije na dan (jedna porcija, podrazumeva jednu voćku po izboru ili jednu šolju bobičastog voća).

Ono što je interesantno za drugu fazu ove dijete, jeste da je dozvoljeno popiti do dva decilitra crnog vina na dan. Pritom, vino ne smete piti neposredno pre dojenja odnosno sat vremena pre dojenja.

Povezano: Svaka žena treba da razume ovih 7 hormona!

Treća faza

Treća faza Sonoma dijete, kao što smo prethodno već napomenuli, ima za cilj da vam pomogne da održite vitku liniju i samim tim, ova faza može trajati neograničeno, odnosno sve dok vam režim ishrane koji u okviru nje sprovodite odgovara.

U okviru ove faze, ishrana treba da ostane ista kao i u predhodnoj fazi, s tim da je unos povrća koje sadrži skrob dozvoljeno dodatno povećati – dozvoljeno je u svaki dnevni obrok uvrstiti po malo povrća koje sadrži skrob.

Takođe, dozvoljeno je i povećati unos voća, pa umesto dve porcije voća na dan, u ovoj fazi možete konzumirati do četiri porcije voća na dan.

U trećoj fazi Sonoma dijete, dozvoljeno je i postepeno i ograničeno uvođenje slatkiša u ishranu. Ipak, unos slatkiša ne treba da bude svakodnevan i svakako treba da bude što manji.

Povezani: Trudnoća i lepota – Šta slobodno koristiti a šta izbegavati?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!