Trešnje kao letnje beauty voće: Evo zašto su dobre za kožu

trešnje

Svi oni koji vole trešnje, znate koliko je teško zaustaviti se samo na jednoj. Srećom, prednosti trešanja prevazilaze njihov ukusan ukus. Ukusno crveno koštičavo voće je takođe prepuno hranljivih materija i bogato je antioksidansima. Oni ne samo da promovišu zdravlje tako što stimulišu proizvodnju kolagena, već takođe pomažu u poboljšanju sjaja kože i jačanju opšteg zdravlja.

Prednosti trešnje za zdravlje i kožu

Bogate su vitaminima C, A, E i antioksidativnim flavonoidima koji im daju živopisnu crvenu boju. Takođe ima minerale kao što su kalijum, kalcijum i magnezijum. Zbog prisustva antioksidativnih polifenola, karotenoida i vitamina C, koji stimuliše proizvodnju kolagena, posebno su dobri za zdravlje kože. Zahvaljujući antioksidansima kao što su lutein i zeaksantin, one takođe pomažu zdravlju očiju. Imaju antiinflamatorna svojstva i smanjuju simptome bolesti poput artritisa. Imaju svojstva pročišćavanja i detoksikacije i pomažu dobroj funkciji jetre. One pomažu u regulisanju krvnog pritiska. Trešnje štite od kardiovaskularnih bolesti. Trešnje pomažu u regulisanju nivoa holesterola u krvi. One pomažu u jačanju imunološkog sistema. Bogate su triptofanom i melatoninom i samim tim podstiču san. Zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima, podstiču oporavak mišića nakon sporta ili naporne fizičke aktivnosti.

trešnje

Koliko trešanja možete pojesti?

Trešnje imaju visok sadržaj šećera (9-12 grama na 100 grama), pa ih treba konzumirati umereno ako želite da smanjite unos šećera. Preporučena dnevna porcija je 150 grama. Prekomerna konzumacija, posebno za one koji su osetljivi na salicilate, može dovesti do neprijatnosti kao što je nadimanje stomaka i pojačano pražnjenje creva. Pojedinci sa sindromom iritabilnog creva treba da izbegavaju trešnje. Uprkos sadržaju šećera, trešnje imaju relativno malo kalorija (50 na 100 grama) i imaju nizak glikemijski indeks od 22. To ih čini pogodnim za one sa dijabetesom ili visokim šećerom u krvi, pod uslovom da se pridržavaju preporučene porcije od 100 grama po dan. Trešnje se najbolje uživaju u svežem stanju i ako se pitate kako da znate koje da uberete – potražite one sa čvrstim, hrskavim mesom kao znak svežine. Savršeni su za doručak i mogu se dodati u musli, ovsene pahuljice, granolu ili umešati u grčki jogurt. Možete ih čak pomešati u ukusni kremasti proteinski smoothie za energičan i hranljiv početak dana.

Pročitajte još i – Jagode kao ultimativno beauty voće

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!