Borba protiv bora – Hijaluron, elastin, kolagen, retinol, vitamin C

By  |  0 Comments

Hijaluronska kiselina, elastin, kolagen, retinol i vitamin C, elementi su koji su najčešće sadržani u sastavu krema protiv bora. Svaki od navedenih elemenata pojedinačno, ali i udružen sa drugim elementima, deluje efikasno na revitalizaciju i regeneraciju ćelija kože. Zato smo odlučili da više pažnje posvetimo osobinama ovih elemenata i da vam objasnimo kako oni konkretno deluju na kožu.

Upoznajte borce protiv bora!

Kako deluje hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina, predstavlja jednu od osnovnih komponenti koje su uključene u prirodni sastav kože. Smeštena je u dermisu, odnosno u dubinskom sloju kože i uključena je u sastav epitalnog, vezivnog i neuronskog tkiva.

Deluje na kožu tako što je dubinski hidrira, vezujući za sebe čestice vode, koje su čak i do 1.000 puta veće i teže od njene zapremine i mase. Na taj način, hijaluronska kiselina deluje na popunjavanje među proteinskog prostora koji je prisutan u strukturi kože. Hijaluronska kiselina, čini kožu zategnutom, vitalnom i glatkom.

Vremenom, sa starenjem kože, dolazi do smanjivanja koncentracije hijaluronske kiseline u sastavu kože i koža gubi glatkoću i svežinu, postaje neotporna i sklona pojavi bora. Zato, nadoknađivanje hijaluronske kiseline koži je jako važno i zbog toga je ona uključena u sastav krema, ali se koristi i u obliku hijaluronskih filera koji se specijalnim metodama ubrizgavaju u kožu.

hijaluron fileri

Kako elastin deluje na kožu?

Elastin je vrsta proteina koji je uključen u prirodni sastav kože. Kao takav, ima ulogu da kožu čini elastičnom i da joj pruža otpornost na pokrete. Kada sadrži dovoljnu količinu elastina, koža izgleda zategnuto i ima sposobnost vraćanja u prvobitnu formu, nakon istezanja koje trpi prilikom pokreta koje pravite tokom pričanja, smejanja i slično.

Starenjem, nivo elastina u koži se smanjuje i zato koža izgleda smežurano i naborano, pa je posredstvom upotrebe krema koje ga sadrže, poželjno nadomestiti koži nivo elastina.

Kako kolagen deluje na koži?

Kolagen je takođe vrsta proteina koji je sadržan u prirodnom sastavu kože i koji je smešten u njenom dubinskom sloju, odnosno dermisu. Čine ga čak tri četvrtine ukupne mase kože i ima ulogu da koži daje izdržljivost i čvrstinu. Kada je snabdevena dovoljnom količinom kolagena, koža je otpornija na spoljašnje faktore, na pojavu iritacija i alergijskih reakcija. Takođe, snabdevena dovoljnom količinom kolagena, koža ima bolju moć regeneracije i brže se obnavlja nakon povreda.

krema za lice

Kako retinol deluje na kožu?

Retinol je vrsta A vitamina koji se nalazi u prirodnom sastavu kože. Kao takav, ima ulogu da površinski sloj kože oslobodi od prisustva mrtvih ćelija i da pospeši proizvodnju novih ćelija. Koža snabdevena dovoljnom količinom retinola, ima ujednačen i blistav ten i nije sklona pojavi fleka i tamnih kolutova koji se kod nekih osoba (posebno kod pušača) javljaju tokom starenja.

Kako vitamin C deluje na kožu?

Vitamin C ima višestruko pozitivan uticaj na zdravlje kože. Konkretno, on aktivno štiti ćelije kože od prisustva i uticaja slobodnih radikala koji ubrzavaju proces starenja i pojačavaju rizik od nastanka malignih promena na koži. Uz to, vitamin C je uključen u stvaranje sinteze između kolagena i elastina, pa samim tim utiče na očuvanje elastičnosti i čvrstine kože. Zbog toga, poželjan je kao prateći sastojak krema protiv bora.

Kada sledeći put budete kupovili kremu za lice, proverite da li sadrži neke od ovih sastojaka koji su najjači borci protiv bora i starenja kože.

PodeliShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!