Šminka u službi lepote a ne maskiranja problema

By  |  0 Comments

Šminka je kao droga i što je više koristimo, više se navikavamo na to kako izgledamo sa njom. To povlači i odredjene posledice. Sve više mladih devojčica počinje da koristi šminku veoma rano. Mediji nam nameću sliku „savršenstva“ i lepote koje mnoge devojke žele da isprate ne razmišljajući o posledicama.

Šminka sama po sebi nije nešto što je prirodno i koliko god da je kvaltetna i prirodna, ubrzaće starenje kože, kao i određene promene na njoj. Mali je broj onih koje mogu sebi u tim godinama da priušte kvalitet, pa se često hvataju za „no name“ proizvode, kao i za „originale“ koje im je mama (iz najbolje namere) kupila u firmi od nekog „lika što donosi kradeno“ ili su preko interneta poručile „original“. Takođe, veliki je broj onih devojaka koje ne vode računa o čišćenju lica i nemaju adekvatnu negu kože.

Od takve šminke (kojoj često ni sastav ne znamo) i „nege“ dešava se da se devojčicama „upali lice“. Tada se one ne obrate stučnom licu za pomoć, nego brže bolje posežu za istim onim jeftinim puderima kako bi pokrile nedostatke i tako upadaju u začaran krug. Nedostatke pokrivaju puderima koji im prave te nedostatke!

Na tržištu postoji more proizvoda kao i proizvođača. Okolina, reklame, promocije nam nameću ono što njima odgovara. U takvoj situaciji treba razmisliti šta je ono što nam je zaista potrebno.

Kako da odredite šta je to što je vama od šminke zaista potrebno i kako da napravite listu prioriteta?

1. Odredite šta su vaši nedostaci!
2. Birajte šminku u zavisnosti od tipa kože
3. Birajte šminku u zavisnosti od godina (ovo se više odnosi na stil šminkanja)
4. Birajte šminku u zavisnosti od posla kojim se bavite
5. Birajte šminku u zavisnosti od prilike.

Evo nekoliko primera za izbor odgovarajuće šminke:

1. Ukoliko ste srednjoškolka i imate problem sa tenom birajte tonirane kreme i laganije korektore.

Obrve su vam svetle, retke ili ih uopšte nemate, trebaće vam proizvodi za korerciju obrva. Ukoliko ste svetao (duh) tip devojke (svetle oči, kosa obrve, trepavice) dobro će vam doći maskara i malo rumenila, eventualno korigovanje obrva za devojke koje ih nemaju. Ukoliko imate problem sa podočnjacima, birajte odgovarajući korektor.

oblikovanje i iscrtavanje obrva

SAVET: Ukoliko imate jako problematičnu kožu obratite se stručnom licu za pomoć, nemojte odlagati problem i koristiti šminku zbog posledica i stanja u koje može da vas dovede odlaganje!

2. Vaša koža je masna – koristite hidratantnu kremu i mineralne pudere ili pudere u kamenu.

Mnoge od vas će reći „Ali puder mi ne traje ceo dan!“. Vi niste javna ličnost koju kamera prati 24h da vam treba takav puder. Šminka koja na licu ostaje ista po ceo dan, je prejaka da bi je koristili svaki dan. U situacijama kada vam stvarno treba celodnevna šminka za to postoje profesionalni šminkeri.

SAVET: Ako vam je suva koža ne koristite kamene ili mineralen pudere jer će je dodatno isušiti, a ukoliko vam je masna izbegnite tečne pudere i tonirane kreme.

3. Postoje određeni načini šminkanja i devojčice treba da ostanu devojčice, a ne da izgledaju kao žene.

Imaće vremena sve da isprobaju čak i da im dosadi! Ne morate imati bas sve od šminke. Razmislite ponovo o tački 1 iz ovog teksta.

sminka za dan dnevna sminka

SAVET: Povedite računa o količini šminke koju nanosite na lice. Ne mora baš svako da gleda samo u vaš puder ili 4 nijanse tamnije obrve.

4. Zamislite da dođete kod doktora, a vi se preispitujete da li ste možda na snimanju novogodišnjeg šou programa. Tolika količina šminke (nabacana na lice) može da deluje čak prljavo i neprofesionalno.

SAVET: Ako niste sigurni pitajte nekoga šta podrazumeva dnevna šminka, budite dama, nemojte dozvoliti da vam se ljudi smeju.

5. Dnevna šminka je šminka za dan i ona treba da bude neprimetna i da pokrije nedostatke, a šminka za posebne prilike je ona koju biramo za bilo kakve proslave, fotografisanja ili televizijska snimanja.

dnevna i veceranja sminka

SAVET: Uvek nanostite kremu pre bilo kakve šminke i nikada ne spavajte sa šminkom!

Autor teksta: „Šminka u službi lepote a ne maskiranja problema“, Profesionalni šminker Milica Ubović

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!