Voda sa kefirom je jedan od najlakših načina da u organizam unesete zdrave probiotske bakterije koje pomažu varenju. To je prirodno gazirano i srednje slatko piće koje se pravi od gljivica kefira koje u interkaciji sa šećerima iz vode prave enzime i probiotike. Još bolji ukus ćete dobiti dodavanjem kokosove vode – koja je tako zdrava, bogata elektrolitima i nutrijentima. Zato u nastavku pročitajte kako se pravi!
Kefir voda je zdrav osvežavajuć napitak, a pravi se od zrna kefira – simbiotske kolonije gljivica i bakterija. U gotovu kefir-vodu se može dodati sekundarni ferment, poput soka, korena đumbira, voća ili drugih prirodnih supstanci, a ovaj korak stvara prirodne karbonate – gazirani ukus. Predstavljamo vam verziju sa kokosovom vodom – dragocenim tečnošću, koja je prirodno bogata elektrolitima, enzimima i nutrijentima.
Kokosova voda je bogata:
- elektrolitima – koji okrepljuju telo
- citokininima – fitohormonima koji podstiču zdravo funkcionisanje ćelija
- amino-kiselinama – gradivni nutrijenti
- enzimima – koji pomažu varenje i metabolizam
- mineralima – kalcijumom, gvožđem, manganom, magnezijumom
- vitaminima B – u živoj formi
Povezano: Kokosova voda kao izvor života i lepote
Kefir-kokos voda
Sastojci za 4 čaše:
- 1/4 šolje šećera (opciono)
- 4 šolje kokosove vode
- 1/4 šolje natopljenih zrnaca kefira
Priprema:
- Sipajte šećer u praznu teglu od litre i po.
- Naspite kokosovu vodu u teglu.
- Promešajte kako bi se šećer rastopio.
- Ubacite natopljena zrnca kefira u ovu zaslađenu kokosovu vodu
- Zatvorite teglu plastičnim poklopcem, ili krpom sa gumicom oko.
- Neka odstoji 24-48h na toplom mestu (oko 22 C) kako bi mešavina fermentirala
- Ako niste ubacili šećer, probajte mešavinu posle 24h. Ako koristite šećer, pustite je 48h. Trebalo bi da ima ukus kao kiselkasta kokosova voda.
- Procedite zrnca kefira kroz gazu ili ne-metalnu cediljku. Ona se ponovo mogu iskoristiti da napravite novu turu gljivica za kefir ili kefir-kokos vodu.
- Sada možete dodati nove ukuse za drugu fermentaciju ili da pijete samo.
- Čuvajte gotov proizvod u frižideru i uživajte u ohlađenom a zdravom napitku.
Savet plus:
Najbolji izbor šećera za kokosovu vodu i podsticanje fermentacije su beli šećer i kristali šećerne repe. Kokosovu vodu možete koristiti smrznutu ili onu iz tetrapaku (dostupnu u prodavnicama zdrave hrane).
Pročitajte još i: Najbolji smuti recepti – crveni, žuti i zeleni
_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
Ostavi odgovor
Vidi komentare