Ako ste fan palačinki – obožavaćete ovaj japanski desert! Zamislite pamučne oblake raja koji se tope u vašim ustima! Ako ste ikad putovali u Japan, ili skrolovali kroz društvene mreže, možda ste naleteli na japanske sufle palačinke (スフレパンケーキ)! Radi se o vazdušastim, penastim, preukusnim palačinkama, koje izgledaju tako otmeno. Sa teksturom poput perjanog jastuka – definitivno ih morate probati! U nastavku vas čeka recept!
U čemu je “caka” sa japanskim palačinkama?
Sastojci japanskih sufle palačinki su vrlo slični onim “običnim”, ali šta je to pravi takvu razliku u izgledu i teksturi? Šta ih čini tako vazdušastom mekanim i preukusnim? Tajna su jaja! Žumanca i belanca se razdvajaju, a belance se mute mikserom, dok ne formirate sneg. Baš kao što biste uradili da pravite šifon tortu ili sufle.
Belance se mute dok ne dobijte čvrste vrhove na smesi i potom se pažljivo “savijaju” u ostatak smese. Sufle palačinke su ekstra mekane, jer balončići vazduha zadržavaju svoj oblik unutar smese. Kao rezultat, palačinke su vazdušaste i “fluffy”, kao sufle. Kada ih sečete, doslovno možete čuti zvuk balončića koji puckaju! Japanske palačinke možete filovati svežim šlagom, kremom, voćem, sirupima, i topinzima.
Recept za japanske palačinke
Sastojci:
- 2 žumanceta (od jaja koja imaju 58-60 grama sa ljuskom)
- 20 gr punomasnog mleka
- 10 gr biljnog ulja
- 1/4 kašičice esencije vanile
- 30 grama brašna
- 3 belanceta (od jaja koja imaju 58-60 grama sa ljuskom)
- 1 kašičica belog vinskog sirćeta
- 40 grama šećera
Priprema:
VAŽNO: Smesu morate odmah iskoristiti odjednom, jer će postati tečna, zbog manjka šećera u umućenom belancetu.
Umutite žicom za mućenje 2 žumanceta, sa mlekom i uljem. Dodajte esenciju vanile. Nastavite da mutite dok smesa ne postane lagana i penasta. Prosejte brašno iznad ove smese, i mutite ga sa žumancetom, dok ne dobijete homogenu teksturu.
U odvojenu posudu sipajte 3 belanceta, i belo vinsko sirće, i mutite mikserom. Malo kasnije, dodajte šećer. Mutite mikserom, dok ne dobijete čvrst sneg.
Najpre prebacite manji deo snega od belanca u činiju sa umućenim žumancetom, i pomešajte ga žicom za mućenje. Potom prespite ostatak snega od belanaca, i pokretima “presavijanja” spojte ove dve smese, ali tako da zadržite mehuriće.
Zagrejte tiganj na nisku vatru (150 C), pre nego što dodate ulje. Jako je važno da je tiganj non-stick i ravnomerno zagrejan. Uklonite ubrusom višak ulja sa tiganja, da palačinke ne bi imale tufne i fleke.
Povezano: Ukusne i zdrave – hrono palačinke
Smesu za palačinke istisnite iz poslastičarskog fišeka, kružnim pokretima, u visinu. Pokrijte tignja u potpunosti, poklopcem. Palačinke su gotove sa jedne strane posle 3-4 minuta, u zavisnosti od šporeta. Onda ih okrenite, i pecite ih na drugoj strani još 3-4 minuta na istoj vatri. Servirajte uz preliv i toping po želji! Prijatno!
Ceo video recept pogedajte OVDE:
Pročitajte još i: Gluten-free – zdrave palačinke od samo dva sastojka!
_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
Ostavi odgovor
Vidi komentare