Vazdušaste i mekane: Japanske sufle palačinke

Japanske sufle palačinke

Ako ste fan palačinki – obožavaćete ovaj japanski desert! Zamislite pamučne oblake raja koji se tope u vašim ustima! Ako ste ikad putovali u Japan, ili skrolovali kroz društvene mreže, možda ste naleteli na japanske sufle palačinke (スフレパンケーキ)! Radi se o vazdušastim, penastim, preukusnim palačinkama, koje izgledaju tako otmeno. Sa teksturom poput perjanog jastuka – definitivno ih morate probati! U nastavku vas čeka recept!

U čemu je “caka” sa japanskim palačinkama?

Sastojci japanskih sufle palačinki su vrlo slični onim “običnim”, ali šta je to pravi takvu razliku u izgledu i teksturi? Šta ih čini tako vazdušastom mekanim i preukusnim? Tajna su jaja! Žumanca i belanca se razdvajaju, a belance se mute mikserom, dok ne formirate sneg. Baš kao što biste uradili da pravite šifon tortu ili sufle.

Japanske sufle palačinke
Youtube/Printscreen

Belance se mute dok ne dobijte čvrste vrhove na smesi i potom se pažljivo “savijaju” u ostatak smese. Sufle palačinke su ekstra mekane, jer balončići vazduha zadržavaju svoj oblik unutar smese. Kao rezultat, palačinke su vazdušaste i “fluffy”, kao sufle. Kada ih sečete, doslovno možete čuti zvuk balončića koji puckaju! Japanske palačinke možete filovati svežim šlagom, kremom, voćem, sirupima, i topinzima.

Recept za japanske palačinke

Sastojci:

  • 2 žumanceta (od jaja koja imaju 58-60 grama sa ljuskom)
  • 20 gr punomasnog mleka
  • 10 gr biljnog ulja
  • 1/4 kašičice esencije vanile
  • 30 grama brašna
  • 3 belanceta (od jaja koja imaju 58-60 grama sa ljuskom)
  • 1 kašičica belog vinskog sirćeta
  • 40 grama šećera

Priprema:

VAŽNO: Smesu morate odmah iskoristiti odjednom, jer će postati tečna, zbog manjka šećera u umućenom belancetu.

Umutite žicom za mućenje 2 žumanceta, sa mlekom i uljem. Dodajte esenciju vanile. Nastavite da mutite dok smesa ne postane lagana i penasta. Prosejte brašno iznad ove smese, i mutite ga sa žumancetom, dok ne dobijete homogenu teksturu.

U odvojenu posudu sipajte 3 belanceta, i belo vinsko sirće, i mutite mikserom. Malo kasnije, dodajte šećer. Mutite mikserom, dok ne dobijete čvrst sneg.

Japanske sufle palačinke
Youtube/Printscreen

Najpre prebacite manji deo snega od belanca u činiju sa umućenim žumancetom, i pomešajte ga žicom za mućenje. Potom prespite ostatak snega od belanaca, i pokretima “presavijanja” spojte ove dve smese, ali tako da zadržite mehuriće.

Zagrejte tiganj na nisku vatru (150 C), pre nego što dodate ulje. Jako je važno da je tiganj non-stick i ravnomerno zagrejan. Uklonite ubrusom višak ulja sa tiganja, da palačinke ne bi imale tufne i fleke.

Povezano: Ukusne i zdrave – hrono palačinke

Japanske sufle palačinke
Youtube/Printscreen

Smesu za palačinke istisnite iz poslastičarskog fišeka, kružnim pokretima, u visinu. Pokrijte tignja u potpunosti, poklopcem. Palačinke su gotove sa jedne strane posle 3-4 minuta, u zavisnosti od šporeta. Onda ih okrenite, i pecite ih na drugoj strani još 3-4 minuta na istoj vatri. Servirajte uz preliv i toping po želji! Prijatno!

Japanske sufle palačinke
Youtube/Printscreen

Ceo video recept pogedajte OVDE:

Pročitajte još i: Gluten-free – zdrave palačinke od samo dva sastojka!

error: Content is protected !!