“Pavlova” je desert koji je hrskav spolja, a mekan iznutra, toliko je lagan i blago lepljiv, a sočan zbog voća! Čuvena “Pavlova” torta se može napraviti i kao mini desert, čime smo dobili “Pavlova” kolačiće. Ovaj čuveni kolač, inspirisan ruskom balerinom Anom Pavlovom, predstavlja klasik u kojem će vaši ukućani i prijatelji uživati. U nastavku vam donosimo recept za mini Pavlove!
Poreklo deserta
Ovaj deset je veoma popularan na Novom Zelandu i u Australji – pravi se od puslice kao baze, koja je napunjena šlagom i svežim voćem. Ovaj kolač je osmišljen u čast poznate ruske balerine Ane Pavlove, tokom njene turneje po Australiji i Novom Zelandu. Ako niste probali ovaj desert, morate, jer se topi u ustima, i imate utisak da jedete komad oblaka.
Sastojci za 8 kolačića:
Za puslicu:
- 3 belanceta
- prstohvat soli
- 160 g belog šećera
- 1 supena kašika skroba
- 1 kašičica eksktrakta vanile ili ružine vodice (ili drugog ekstrakta po želji)
- 1 kašičica belog vinskog sirćera (ili limunovog soka)
Za šlag-krem:
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kašičica šećera
Za toping:
- 300 g svežeg ili odmrznutog šumskog voća (jagode, kupine, maline)
- Nekoliko listića mente
Priprema:
Puslica
1. Električnim mikserom umutite belance uz prstohvat soli dok ne dobijete meke vrhove snega.
2. Dok još mutite smesu, počnite da dodajete šećer, kašiku po kašiku i nastavite da mutite još par minuta dok se ne formiraju čvrsti vrhovi snega od belanaca. Potrebno je da mutite na najjačoj brzini oko 10 minuta.
3. Prestanite sa mućenjem i dodajte 1 kašiku skroba, 1 kašičicu sirćeta i 1 kašiku ekstrakta vanile ili ruže i umešajte ovo špatulom pokretom “savijanja” smese.
4. Rernu prethodno zagrejte na 180º C i postavite papir za pečenje na dno pleha.
5. Uz pomoć kese za špric, istisnite smesu u mala gnezda na papir za pečenje. Veličinu odaberite sami.
6. Kašikom napravite udubljenja u centru gnezda kako biste napravili dovoljno mesta za punjenje.
7. Pecite u zagrejanoj rerni na 130-150º C oko 30 minuta.
8. Ako primetite da puslica brzo dobija žućkastu boju, smanjite temperaturu rerne. Posle 30 minuta isključite rernu i ostavite gnezda još 10-15 minuta u toploj rerni.
9. Izvadite gnezda iz rerne, i pustite da se skroz ohlade pre dodavanja šlaga i topinga.
Povezano: Red Velvet kolačići koji će vas oduševiti!
Šlag
Umutite hladnu slatku pavlaku sa 1 kašičicom šećera, električnim mikserom. Ostavite smesu u frižideru na 10-15 minuta.
Spajanje kolača
1. Kada su se puslice u potpunosti ohladile, naspite hladan šlag u špric i napunite gnezda šlagom.
2. Odozgo pospite sveže ili odmrznuto šumsko voće i voćni sirup od istog, po želji.
3. Ukrasite listićima mente.
Prijatno!
Pročitajte još i: Tiramisu kolačići – mini verzija popularnog deserta koja se pravi za čas
_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
Ostavi odgovor
Vidi komentare