Uz ovih 10 saveta, kosa će vam mnogo brže rasti!

By  |  0 Comments

Ako vam kosa brzo raste, kao iz vode – smatrajte se srećnicama! Ostatak žena mora da ima mnogo strpljenja i truda, kao i adekvatnu rutinu nege, da bi im kosa brzo izrasla. Ako mislite da vam kosa mnogo sporo raste, i želeli biste duge uvojke što pre – ovaj vodič će pomoći da vaš rast kose bude brz!

10 saveta za brži rast kose

1. Redovno se šišajte

Možda vam se čini kao paradoks, ali ako želite dugu kosu koja i ujedno i zdrava – morate redovno skraćivati krajeve. Samo šišanje naravno da neće ubrzati rast kose, ali ćete se rešiti rascvetalih krajeva. Eliminacijom oštećenih krajeva sprečićete gubitak sjaja, volumena i glatkoće kose – faktora koji utiču na sveopšti utisak lepe i duge kose.

šišanje

2. Izbegavajte blanš

Koliko god da platinum blond kosa izgleda atraktivno – ako se u nju ofarbate iz prirodno tamne, uticaćete na rast kose. Kada je kutikula dlake oštećena od blanša, imaćete više pucanja dlake i rascvetalih krajeva. Što manje hemijskih tretmana, kosa će vam brže rasti.

3. Češljajte se redovno

Kako bi kosa zdravo rasla, neophodna joj je prirodna hidratacija koju pružaju prirodna ulja sa našeg temena. Zato se svako veče obavezno očešljajte četkom od prirodne dlake divljeg vepra. Ovaj jednostavan korak će pomoći cirkulaciji temena, i raširiće prirodna ulja duž dlake, kako bi ona bila hidrirana za brži rast.

Naša preporuka je Wet Brush Shine Pink četka za kosu, sa kombinacijom plastičnih i prirodnih iglica od veprove dlake.

4. Zdrav skalp je osnova

Zamislite vašu kosu kao drvo: ako zemljište i korenje nije zdravo, ono ne može rasti visoko i čvrsto. Kako kosa raste iz temena, da bi brže rasla, neophodno je zdravo teme. Zato najpre rešite probleme temena: mašćenje, perut, suvoća, opadanje kose, kako bi ono bilo zdravo. Kosu perite blagim šamponima bez sulfata, a jednom mesečno uradite dubinsko pranje kose ili detox temena.

Povezano: Rešenje za 5 problema kože glave – Revlon Intragen linija

5. Hranite se zdravo

Duga zdrava kosa nije posledica samo onoga što stavljate na nju, već i onoga što stavljate u telo. Nahranite kosu “iznutra”. Žene koje primećuju češće opadanje kose obično imaju ishranu siromašnu proteinima. Povećajte unos proteina namirnicama poput ribe, mahunarki, koštunjavog voća i žitarica od celog zrna. Ako pak, ne jedete meso, unosite dodatno proteine kroz ove namirnice.

zdrava hrana

6. Smanjite upotrebu stajling aparata

Ako baš ne možete bez feniranja, peglanja i uvijanja kose figarom – barem smanjite temperaturu i uvek koristite sprej za termičku zaštitu kose od toplote. Kosa mora biti zdrava da bi brže rasla, a prečestom upotrebom ovih aparata, dovešćete kosu do lomljenja i oštećenja keratina u dlaci.

7. Ne perite kosu svaki dan

Šamponiranje kose 2-3 puta nedeljno dozvoljava prirodnim uljima iz kose da prodru unutar dlake, dozvoljavajući kosi da se reparira i hidrira – sama. Ipak, ne dopustite ni da previše retko perete kosu, jer će naslage na temenu dovesti do viška sebuma, svrba ia peruti.

Povezano: Koliko često i kako treba da perete kosu?

8. Dodajte suplemente za kosu

Ako vas vaša ishrana ne snabdeva potrebnim nutrijentima, unesite ih suplementima u tabletama. Verujte, učiniće razliku. Potražite specijalne vitamine za kosu, kožu i nokte, jer sadrže važne nutrijente kao što su biotin, vitamine C i B koji su važni za rast kose.

9. Završite pranje kose hladnom vodom

Vrela voda je loša i za kožu, ali posebno za kosu. Zato za poslednje ispiranje kose upotrebite hladnu vodu, koja će pomoći da se kutikula zatvori i bude sjajnija. Vrela voda takodje isušuje skalp, što direktno utiče na rast kose.

tuširanje

10. Koristite ulja na temenu kose

DIY mešavina ulja je poznata kao sredstvo za ubrzavanje rasta kose. Nju treba da nanosite na teme i držite kao masku: pomešajte 40 ml bademovog, 40 ml kokosovog i 10 ml ricinusovog ulja sa 5 kapi eteričnog ulja lavande i kapsulom vitamina E. Zagrejte mešavinu, nanesite na skalp, umasirajte i držite bar 20 min. Najbolje je da prespavate ako možete sa njom na glavi, pa da ujturu operete kosu.

Pročitajte još i: Borba protiv opadanja kose – Saveti + preporuke proizvoda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!